A középosztály helyett végül mégiscsak a gazdagoknak és a nagyvállalatoknak kell majd kevesebbet adózni

Tbg
külföld
2017 december 02., 16:54

500 oldalas törvénymódosítást szavazott meg az ameriai Szenátusban szűk többséggel a republikánus frakció 51-49 arányban. Az adók ilyen mértékű módosítására utoljára a nyolcvanas években volt példa.  

A demokraták ellenezték, a republikánusok – egy kivétellel - megszavazták az utolsó pillanatban összeállított törvénycsomagot.

A módosítás szerint a társasági adót 35-ről 20%-ra szállították le, ez pedig sokkal inkább a legvagyonosabb rétegnek és a nagyvállalatoknak kedvez majd, noha Donald Trump elnök és a republikánusok is azt kommunikálták, hogy a dolgozó amerikaiaknak, a középosztálynak lesz majd kedvező a régóta belengetett adóváltoztatás.

Sőt, a módosítás komoly hiányt is okozhat a költségvetésben. Az egyetlen nemmel szavazó, a Tenesse-i Bob Corker éppen azért nem támogatta, mert számításai szerint 1,5 billió dolláros hiányt okoz majd a törvény, amely egyébként az Obama által bevezetett egészségbiztosítási rendszert is tovább kurtítja: 2027-re 13 millió amerikai vesztheti el egészségbiztosítását.

A szavazás miatt azért is áll a bál az amerikai belpolitikában, mert az 500 oldalas tervezet áttanulmányozására mindössze egy órát kaptak a szenátorok. Mint azt Elizabeth Warren twitterén megjegyezte, ő ennyi idő tölt el azzal, hogy eldöntse, milyen hűtőszekrényt vásároljon.

link Forrás

Warren videójában egyébként meglobogtatta a javaslat egyik oldalát, ahol sebtiben, kézzel írt módosításokat talált – ez sem a törvényjavaslat átgondoltságára utal, ráadásul több szenátor arról panaszkodott, el sem tudták olvasni a kézírást.

Úgynevezett salátatörvény
photo_camera Fotó: Bob Casey

A most elfogadott adócsomag egyébként még változhat, ugyanis azt még össze kell fésülni a Képviselőházban november 16-án elfogadott csomaggal, és csak azután kerülhet Donald Trump elé szignózásra.

Az amerikai vagyoni egyenlőtlenségről, és az adóterhek eloszlásának kérdéseiről a Qubit írt háttércikket.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.