Barack Obama se szavazna magára, ha Trump kedvenc tévéadójából tájékozódna

Világnézetünk buborékában élünk, és egyre inkább a tényeket közelítjük a véleményeinkhez, mint fordítva, mondta Barack Obama volt amerikai elnök egy indiai konferencián.

„Ha a Fox News-t nézném, nem szavaztam volna magamra!”

– érzékeltette a problémát Barack Obama, majd azzal folytatta, hogy mind a Fox News nézői, mind pl. a New York Times olvasói egy egymástól elzárt realitásban élnek, és ez nem jó.

A Foxon egy magam számára ismeretlen karakter vagyok, mondta a volt elnök. „Ki ez a fickó? Barack Obamának hívják, és nagyon hülye módon van ábrázolva.”

A Fox televízió a jelenlegi elnök, Donald Trump kedvenc adója, és ezt minden áldott nap közli is követőivel, miközben szidja, és megpróbálja hitetelteleníteni a politikailag vele kritikus médiákat (CNN, New York Times, Washington Post).

Obama a Hindustan Times által szervezet konferencián elmondottak szerint nagyon veszélyesnek találja, hogy az emberek - világnézettől függetlenül – egyre inkább  egyféle hírforrásból tájékozódnak.

„Egyre inkább a tények között válogatunk, hogy megegyezzenek a véleményeinkkel, és ez azért veszélyes a demokráciára, mert demokrácia nem működhet ott, ahol nincs világosan elválasztva egymástól, mi igaz, és mi hamis. Hiába vagyunk minden korábbinál jobban összekötve a technológiának hála, egyre többen zárkóznak el saját buborékjaikban.”

A pluralizmus, a nyitottság és a tolerancia került veszélybe, ami ellen minden nap harcolni kell, jelentette ki az elnök, aki szerint nem baj, ha valaki tudatában van azzal, amit elért, de az önelégültség nem járja. (Independent)