Trump hamarosan bejelentheti, hogy Jeruzsálemet elismeri Izrael fővárosának, Jordánia diplomáciai attakot tervez

külföld
2017 december 03., 20:30
comments 170
photo_camera Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés rendkívüli ülését sürgeti Jordánia azok után, hogy pénteken az amerikai kormány egyik tagja arról beszélt, Donald Trump elnök akár a következő héten bejelenheti, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Ez azzal is járhat, hogy az amerikai nagykövetség áthelyezi jelenleg Tel-Avivban álló nagykövetségét a „szent városba”. 

Mike Pence alelnök már korábban utalt rá, hogy erre sor kerülhet, de a jelek szerint közelebb van a bejelentés, mint amire a diplomaták számítottak. 

A palesztinok Jeruzsálem keleti részét látják jövendőbeli államuk központjaként és fővárosaként, az amerikai álláspont viszont idáig úgy szólt, hogy Izraelnek és a palesztinoknak tárgyalniuk kell Jeruzsálemről. 

A nemzetközi közösség évtizedek óta Tel-Avivot fogadja el Izrael fővárosaként, ha pedig az amerikai kormány úgy határoz, hogy ezen változtat, azzal azt kockáztatja, hogy a környező arab országokban újra lángra kap az Izrael- és Amerika-ellenes hangulat, lelassul a békefolyamat. 

A muszlim országok ezt egyértelmű provokációként élnék meg: Mahmúd Abbász palesztin elnök kifejezetten arról beszélt, hogy egy ilyen óvatlan lépés az egész térség biztonságát és stabilitását kockáztatja, és lobbizni fog a régió országai (Katar, Kuvait, Szaúd-Arábia) körében, hogy támogassák álláspontját. 

A jelenleg az Arab Ligát elnöklő Jordánia egyik vezető tisztségviselője szerint amennyiben  Trump így dönt, azonnal rendkívüli tanácskozásokra kerül majd sor. A helyzet azért is komplikált, mert egyébként Jordánia kimondottan baráti kapcsolatot ápol az Egyesült Államokkal és a térség viszonyait tekintve Izraellel is. 

Az amerikai elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner vasárnap azt nyilatkozta: Trump egyelőre nem döntött a főváros elismeréséről és a nagykövetség áthelyezéséről sem. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.