Trump hamarosan bejelentheti, hogy Jeruzsálemet elismeri Izrael fővárosának, Jordánia diplomáciai attakot tervez

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke.Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés rendkívüli ülését sürgeti Jordánia azok után, hogy pénteken az amerikai kormány egyik tagja arról beszélt, Donald Trump elnök akár a következő héten bejelenheti, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Ez azzal is járhat, hogy az amerikai nagykövetség áthelyezi jelenleg Tel-Avivban álló nagykövetségét a „szent városba”. 

Mike Pence alelnök már korábban utalt rá, hogy erre sor kerülhet, de a jelek szerint közelebb van a bejelentés, mint amire a diplomaták számítottak. 

A palesztinok Jeruzsálem keleti részét látják jövendőbeli államuk központjaként és fővárosaként, az amerikai álláspont viszont idáig úgy szólt, hogy Izraelnek és a palesztinoknak tárgyalniuk kell Jeruzsálemről. 

A nemzetközi közösség évtizedek óta Tel-Avivot fogadja el Izrael fővárosaként, ha pedig az amerikai kormány úgy határoz, hogy ezen változtat, azzal azt kockáztatja, hogy a környező arab országokban újra lángra kap az Izrael- és Amerika-ellenes hangulat, lelassul a békefolyamat. 

A muszlim országok ezt egyértelmű provokációként élnék meg: Mahmúd Abbász palesztin elnök kifejezetten arról beszélt, hogy egy ilyen óvatlan lépés az egész térség biztonságát és stabilitását kockáztatja, és lobbizni fog a régió országai (Katar, Kuvait, Szaúd-Arábia) körében, hogy támogassák álláspontját. 

A jelenleg az Arab Ligát elnöklő Jordánia egyik vezető tisztségviselője szerint amennyiben  Trump így dönt, azonnal rendkívüli tanácskozásokra kerül majd sor. A helyzet azért is komplikált, mert egyébként Jordánia kimondottan baráti kapcsolatot ápol az Egyesült Államokkal és a térség viszonyait tekintve Izraellel is. 

Az amerikai elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner vasárnap azt nyilatkozta: Trump egyelőre nem döntött a főváros elismeréséről és a nagykövetség áthelyezéséről sem. (Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.