Kiszorították Orbán Viktor legfontosabb német szövetségesét

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hosszú hatalmi harc zárulhat le, miután a Bajor Keresztényszociális Unióban (CSU) bejelentették, hogy a dél-németországi tartomány miniszterelnöki székében Markus Söder pénzügyminiszter kerül Horst Seehofer helyére.

Markus SöderFotó: Christof Srache/AFP

Seehofer és Söder gyakorlatilag hónapok óta háborúztak egymással, és a CSU belső küzdelmei az egész német politikára rossz hatással voltak. A CSU és országos testvérpártja, az Angela Merkel áltak vezetett CDU többek közt ezért is volt képtelen kormányt alakítani a szeptemberi német választás után.

Merkel eredetilag a CDU-CSU mellé a liberális FDP-t és a baloldali Zöldeket vette volna be a kormánykoalícióba, ám a pártok közötti tárgyalások néhány hete összeomlottak. A kancellár azóta, hogy elkerülje az új választások kiírását, korábbi koalíciós partnerével, a szociáldemokrata SDP-vel igyekszik megállapodni, de a balközép párt még nem állt kötélnek.

A választáson történelmi mélypontra lecsúszó CSU mindenesetre hétfőn úgy döntött, hogy Söder vegye át Seehofer helyét valamikor 2018 első negyedévében. A váltásnak komoly hatása lehet Magyarországra is, mivel eddig a bajor kormánypárt számított Orbán Viktor nyugaton egyre jobban elszigetelődő kormánya legfontosabb szövetségének. Horst Seehofer még akkor is következetesen kiállt a magyar miniszterelnök mellett, különösen a menekültügyekkel kapcsolatban, amikor a német kormány felől egyértelmű kritikák érkeztek. Egyelőre kérdéses, hogy Markus Söder is ezt a vonalat viszi-e tovább, vagy Orbánék elveszítik legfontosabb német támaszukat. (Financial Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.