Botrányt kavart a dán műalkotás, ami mártírok között szerepeltet egy Bataclan-merénylőt és a 9/11 egyik terroristáját

Manapság ritkán tud igazi dühöt és felháborodást kavarni egy képzőművészeti alkotás, pedig ez lenne az egyik fő feladatuk, de egy dán művészcsoportnak most sikerült a bravúr Berlinben, de annyira, hogy a francia nagykövetség például nyilvánosan tiltakozott.

A The Other Eye of the Tiger nevű csapat Mártírmúzeum című alkotása egy tabló, amin húsz olyan mártír szerepel, akik az életüket áldozták a meggyőződésükért. Csakhogy a főszereplők között, mondjuk Martin Luther King vagy Szókratész mellett ott van Mohamed Atta, az egyik 9/11-es gépeltérítő és Ismael Omar Mostefai, a párizsi Bataclan szórakozóhelyen és környékén elkövetett, 90 áldozatot szedő mészárlás egyik végrehajtója is. Az ő fotója mellé a Bataclanba váltott jegyét állították ki.

A mű komoly kritikákat kapott a francia és német sajtóban. A berlini francia nagykövetség közleményt adott ki, amiben többek között azt írják, hogy 

"Bár tiszteletben tartjuk a művészi kifejezés szabadságát, erőteljesen elítéljük a mártírság és a terrorizmus összekeverését.”

A művészkollektíva visszautasította ezt az értelmezést. Nyilatkozatban szögezték le, hogy elutasítják az erőszak és a terrorizmus minden formáját, a művük pedig kizárólag a “mártír” fogalmának használatát vizsgálja. 

“A művön szereplő mártírok mindegyikát egy állam, egy vallás vagy egy szervezet nevezte ki mártírnak, egyiket sem a művészek nevezték ki annak” 

- áll a szövegben. 

A Berlin városházának is sok volt ez a határfeszegetésből, ők is elhatárolódtak a projekttől, mondván ahhoz egy fillér támogatást sem adtak.

(via Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.