Botrányt kavart a dán műalkotás, ami mártírok között szerepeltet egy Bataclan-merénylőt és a 9/11 egyik terroristáját

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Manapság ritkán tud igazi dühöt és felháborodást kavarni egy képzőművészeti alkotás, pedig ez lenne az egyik fő feladatuk, de egy dán művészcsoportnak most sikerült a bravúr Berlinben, de annyira, hogy a francia nagykövetség például nyilvánosan tiltakozott.

A The Other Eye of the Tiger nevű csapat Mártírmúzeum című alkotása egy tabló, amin húsz olyan mártír szerepel, akik az életüket áldozták a meggyőződésükért. Csakhogy a főszereplők között, mondjuk Martin Luther King vagy Szókratész mellett ott van Mohamed Atta, az egyik 9/11-es gépeltérítő és Ismael Omar Mostefai, a párizsi Bataclan szórakozóhelyen és környékén elkövetett, 90 áldozatot szedő mészárlás egyik végrehajtója is. Az ő fotója mellé a Bataclanba váltott jegyét állították ki.

A mű komoly kritikákat kapott a francia és német sajtóban. A berlini francia nagykövetség közleményt adott ki, amiben többek között azt írják, hogy 

"Bár tiszteletben tartjuk a művészi kifejezés szabadságát, erőteljesen elítéljük a mártírság és a terrorizmus összekeverését.”

A művészkollektíva visszautasította ezt az értelmezést. Nyilatkozatban szögezték le, hogy elutasítják az erőszak és a terrorizmus minden formáját, a művük pedig kizárólag a “mártír” fogalmának használatát vizsgálja. 

“A művön szereplő mártírok mindegyikát egy állam, egy vallás vagy egy szervezet nevezte ki mártírnak, egyiket sem a művészek nevezték ki annak” 

- áll a szövegben. 

A Berlin városházának is sok volt ez a határfeszegetésből, ők is elhatárolódtak a projekttől, mondván ahhoz egy fillér támogatást sem adtak.

(via Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.