Meghalt I. Mihály, a románok utolsó királya

GYÁSZ
2017 december 05., 12:35
comments 187

96 éves korában, Svájcban elhunyt I. Mihály, egykori román király. 

Hatévesen, 1927-ben már király lett, miután nagyapja meghalt, apja pedig lemondott a trónról és elhagyta Romániát. A kiskorú uralkodó helyett régensek irányították az országot, de az elégedetlenkedések miatt Mihály apja, II. Károly visszatért, és elfoglalta a trónt. 

A nácikkal együttműködő, puccsal hatalomra jutó Ion Antonescu 1940-ben lemondatta Károlyt, és ismét Mihályt ültette a trónra, a parlament jóváhagyása nélkül. A király hatalma korlátozott volt, az országot a Hitler-szövetséges diktátor Antonescu irányította. Mihály ugyanakkor a szövetségesekkel épített ki kapcsolatot, és neki sikerült 1944-ben, ami Magyarországon nem. Megbuktatta Antonescut, és rádióbeszédben bejelentette, hogy az ország a szövetségesek oldalára állt. 

photo_camera Fotó: Wikipedia/Jozef Trylinski

Mihály a második világháború után szovjet nyomásra miniszterelnökké nevezte ki Petru Grozát. Valódi hatalma ekkor sem volt, bár egy fél évig királyi sztrájkkal igyekezett akadályozni a kommunisták térnyerését, nem írt alá parlamenti határozatokat. Aztán a szövetségesek és szovjet nyomásra felhagyott ezzel. 1947 december legvégén a kommunisták kikiálltották a népköztársaságot, Mihályt és családját pedig kiutasították az országból. Fél évvel később vette el  Anna Bourbon-pármai hercegnőt, előbb Angliában, majd Svájcban telepedtek le. Öt lányuk született.

A rendszerváltás után, 1992-ben tért haza először, a kormámy engedélyével. De olyan népszerűség kísérte, hogy Ion Iliescu államfő és a szocialista kormány rendeletben tiltotta meg, hogy újra Romániába utazhasson. Öt évvel később, már az Emil Constantinescu vezette kormány adta vissza a román állampolgárságát, és engedélyezték a beutazását is. 

photo_camera Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Svájci rezidenciáján hunyt el, rákbeteg volt. Életének érdekesebb részeiből a Wikipediáról szemezgettem

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.