Coutinhón múlhat, lesz-e újra igazi topcsapat a Liverpoolból

futball
2017 december 07., 13:23
photo_camera Melyik út megyen itten Barcelonába? Fotó: PAUL ELLIS/AFP

Hat meccsen szerzett három-három győzelemmel és döntetlennel, veretlenül, 12 ponttal, csoportelsőként jutott tovább a Bajnokok Ligája csoportköréből a Liverpool. Jürgen Klopp csapata szerda este a Szpartak Moszkva 7-0-ás legázolásával nem pusztán a továbbjutást vívta ki, de erőt is demonstrált:

a csoportkör hat fordulója alatt rúgott 23 góljuknál többet mindössze egyetlen klub, a nyáron euroszázmilliókból felturbózott PSG tudott elérni (25).

Hogy észlelni tudjuk, mindez mekkora eredmény, vegyük figyelembe, a 'Pool legutóbb 2008 őszén jutott tovább BL-csoportjából, utoljára pedig egészen pontosan 2009 áprilisában játszott kieséses meccset az elitligában. Akkor, amikor az ellenfél Chelsea még Ballack, Essien, Lampard középpályával állt fel, és azon az estén, amely egyébként a sorozat történetének egyik legjobb meccsét hozta.

link Forrás

Ezt követően a Liverpool mindössze háromszor jutott egyáltalán szóhoz a Bajnokok Ligája legjobb 32 csapata között. Egy évre rá szégyenszemre benne ragadtak a Fiorentina, Lyon, Debrecen csoportban (és csak a Lokit tudták megverni, kétszer 1-0-ra), a 2014/2015-ös szezonban pedig Luis Suárez elvesztése és Mario Balotelli leigazolása után, Brendan Rodgers vezetésével a Real Madrid, Basel, Ludogorec trió bizonyult végzetesnek számukra. Sokkoló, de Rafa Benítez csúcséve óta most először tűnik újra európai szinten is értelmezhető erőnek a Liverpool. Ahogyan egyébként a BL megalakulása óta is csak nagyon ritkán: igazából 2005 és 2009 között volt négy erős éve a klubnak, előtte-utána gyakorlatilag semmi.

  • 2001-02: negyeddöntős (vs. Leverkusen, 1-0, 2-4)
  • 2002-03: csoportkör (2-2-2, 8 pont, 3. hely, vs. Valencia, Basel, Szpartak M.)
  • 2003-04: nem vett részt
  • 2004-05: győztes (vs. AC Milan, 3-3, büntetőkkel: 3-2)
  • 2005-06: nyolcaddöntős (vs. Benfica, 0-1, 0-2)
  • 2006-07: döntős (vs. AC Milan, 1-2)
  • 2007-08: elődöntős (vs. Chelsea, 1-1, 2-3 h.u.)

  • 2008-09: negyeddöntős (vs. Chelsea, 1-3, 4-4)
  • 2009-10: csoportkör (2-1-3, 7 pont, 3. hely, vs. Fiorentina, Lyon, Debrecen)

  • 2010-11: nem vett részt
  • 2011-12: nem vett részt
  • 2012-13: nem vett részt
  • 2013-14: nem vett részt
  • 2014-15: csoportkör (1-2-3, 5 pont, 3. hely, vs. Real M., Basel, Ludogorec Razgrad)
  • 2015-16: nem vett részt
  • 2016-17: nem vett részt

Újabb sokkoló adat: topligás ellenfelet a Liverpool legutóbb 2009. március 10-én vert a Bajnokok Ligájában, amikor az Anfielden 4-0-ra mosta fel a padlót a Real Madriddal.

link Forrás

Ha innen nézzük tehát, az idei szezon masszív szintlépés. A Sevilla legyőzése ugyan nem sikerült (idegenben 3-3, otthon 2-2), de a Szpartak és a Maribor felaprítása ezúttal rutinból ment, sőt, komoly pofonokat osztott ki Klopp csapata. A szlovének például hazai pályán mindössze egyszer kaptak ki a BL-ben, mielőtt találkoztak volna a Liverpoollal, akkor is csak 1-0-ra, az összes többi meccsük (egyébként azóta is) 1-1-re végződött. Ehhez képest a 'Pool egy laza hetest hintett a Maribornak. Mint ahogyan a Szpartak is története legsúlyosabb BL-vereségét szenvedte el tegnap este az Anfielden.

Ezzel csak azt akarjuk bizonyítani: a Liverpool önmagához képest, és abszolút értéken nézve is komoly teljesítményt villant idén az európai porondon.

Ehhez képest volt teljesen letaglózó, amikor meccs utáni interjújában az amúgy mesterhármast szerző Philippe Coutinho, a csapat kétségkívül legnagyobb sztárja nem zárta ki egyértelműen, hogy akár már januárban távozzon a klubtól.

A brazil középpályást egész nyáron kitartóan üldözte a Barcelona, teljesen hivatalos források szerint is 115 millió fontot tettek volna le érte az asztalra, de Jürgen Klopp kötötte az ebet a karóhoz, és kategorikusan kizárta, hogy eladná a csapat legjobbját. A sztoriból minden fél számára kellemetlen kötélhúzás kerekedett, a Barcát végül pofátlanul legombolta a Dortmund egy tinédzserért (Ousmane Dembélé, 105 millió euró), Coutinho sérülést kamuzva kihagyta a szezon első néhány meccsét, a Liverpool pedig kénytelen volt pókerarccal jó pofát vágni ehhez az egészhez. A brazil aztán végül mégis megbocsátást nyert, meccsről-meccsre, fokozatosan nyerte vissza a formáját, mostanra pedig egészen úgy festett, hogy minden a régi.

Sőt: a Szpartak elleni meccsen Coutinho felvehette a Liverpool csapatkapitányi karszalagját is.

photo_camera Gerrard egykori karszalagját is felvehette Coutinho, mégis a távozáson gondolkodik Fotó: Alexey Filippov/Sputnik

Úgy látszik viszont, hiába az udvarlás, a brazil távozni akar. Márpedig, ha távozik, akkor a klub könnyen belemerevedhet jelenlegi szerepkörébe, közvetlenül az igazi topcsapatok mögött.

Tény ugyan, hogy a Liverpool bevételei nem említhetőek egy lapon az igazi gigászokéval - Angliában is van náluk négy tehetősebb klub -, de a brand maga talán van annyira erős, hogy ideig-óráig képes legyen megtartani világklasszis játékosokat. Coutinho döntése ebből a szempontból szimbolikus lesz: ha a Mané, Szalah, Firmino hármas társasága, Jürgen Klopp személye, illetve Naby Keita jövő évi érkezése sem elég biztosíték számára a Liverpool hosszú távú stratégiájának működőképességére, akkor valószínűleg a társai is gyorsan be fogják látni, hogy nem érdemes a legjobb éveiket teljes egészében erre a klubra pazarolni.

A januári távozás már csak hab lenne a tortán, mert az ezen felül még azt is üzenné, hogy

Coutinho hajlandó bevállalni egy tavasznyi BL-mentességet is annak érdekében, hogy le tudjon lépni Liverpoolból.

A probléma persze nem újkeletű: 2004-ben Michael Owen, majd 2005-ben Steven Gerrard is hasonló szituációval szembesült, de a kettejük közül fontosabb játékos, a feltörekvő fiatal csillag, a fejlődőképes klasszis, Gerrard végül maradt. A klub ezt követően vele együtt emelkedett egészen a legszűkebb elitig, hogy aztán onnan 2009-ben, Xabi Alonso és Mascherano távozása után essen ki. A gyors visszatérés reménye 2011-ben, Fernando Torres lefalcolásával szállt el - ebben az időszakban került kvázi csődközelbe a klub -, majd 2014 nyarán Luis Suarez lelépése is visszalökte a gödörbe az épp kikászálódni látszó klubot.

Összehasonlításképp: a Manchester United például az elmúlt négy-öt év bohózatba illő sikertelensége ellenére is magához tudta láncolni David de Geát, azt üzenve ezzel a piacnak és a szurkolóknak, hogy

semmi pánik, még mindig erősek vagyunk, és hamarosan visszatérünk a csúcsra.

A helyzet persze Liverpoolban ennél valamivel bonyolultabb, de szimbolikáját illetően nagyon komoly változás lenne, ha Coutinho már januárban újra megpróbálná eljátszani a hattyú halálát. Jürgen Klopp mindenesetre már nem olyan optimista, mint nyáron volt: a héten újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, ő semmiben sem biztos már Coutinho helyzetét illetően.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.