Egyáltalán nem lehet tudni, hogy mennyivel kerül majd többe az eredetileg tervezett 43 milliárdnál a Nemzeti Korcsolyaközpont, de mindenképpen megépítjük

Korcsolyastadion-ügyi szakinterjút adott a Magyar Nemzetnek Kósa Lajos, a modern városok minisztere, aki egyben a korcsolyaszövetség elnöke is.

Már szeptemberben eldőlt, hogy Kósa vezeti a bizottságot, ami Nemzeti Korcsolyaközpont megépítéséről dönt, és a héten ki is derült, hogy egy 43 milliárd forintos terv győzött a pályázaton.

DE

Mire elég manapság 43 milliárd forint?

Hát Nemzeti Korcsolyaközpontra egész biztosan nem!

A nemzetes interjúból kiderül ugyanis egész egyszerűen lehetetlen ma megmondani, hogy

mennyivel kerül majd többe a stadion a tervben szereplő 43 milliárd forintnál.

Így zajlik a beszélgetés:

Magyar Nemzet: Az eredményhirdetéskor megtudtuk, az ezüstérmes munka 35, a győztes 43 milliárd forintra becsülte saját maga megvalósulási költségeit, de az ön szavaiból gyorsan kiderült, ez bizonyára felfelé változik majd bizonyos geodéziai viszonyok miatt. Van elképzelése róla, hogy mennyit költhet a kormány erre a létesítményre?

Kósa Lajos: A geodézia csak egy példa volt arra, hogy sok, a koncepciótervben nem szereplő adat módosíthatja az árakat. Az egyik az az, hogy maga a talajmechanika, a geodézia mit tesz lehetővé, az irányadó vízszint az mennyi, illetőleg hát azt ki tudja megmondani, hogy az építőipari árak, amelyek az elmúlt időszakban 30 százalékkal emelkedtek a díjat tekintve és 10 százalékkal az alapanyagokat tekintve, ennek hol a vége. Ma megjósolni, hogy egy 2022-ben átadandó épület mennyibe kerül, az nem lehetséges, főleg engedélyezési és kiviteli tervek híján.

Kósának egyébként abban igaza van nagyon nehéz megmondani, hogy mennyi fog kerülni az építőipari drágulás miatt egy ekkora projekt.

Ezzel szemben, mondjuk állami beruházásoknál elképzelhető egy másik iskola is, ami azt mondja, hogy mittudomén, egy Nemzeti Korcsolyaközpont MAXIMUM 43 milliárd forintot ér meg a magyar államnak, és ebben az összegbe meg kell próbálni beleférni valahogy. Kísérleti jelleggel egyébként próbálkoznak ilyesmivel az oktatás vagy például az egészségügy területén, hogy megmondják, hogy maximum mennyi pénzt lehet költeni, és ahhoz kell alkalmazkodni.

Persze érthető, ha egy olyan kiemelt területen, mint a nemzeti korcsolyázás, ezt a megközelítést nem lehet alkalmazni, úgyhogy várja csak izgatottan mindenki, hogy 2022 körül kiderüljön, mennyi lett a vége a dolognak.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.