Kósa Lajos lesz az elnöke annak a bizottságnak, ami eldönti, milyen tervek alapján épüljön 10 ezer fős korcsolyacsarnok Budapesten

sport
2017 szeptember 21., 17:51
comments 175

Miután kormányhatározat született a Nemzeti Korcsolyázó Központ megépítéséről, csütörtökön kiírták a csarnok tervpályázatát

A fővárosi  Istvánmezőn 2021-ig építenék fel a tízezer szurkoló befogadására képes centrumot, melynek központi eleme egy 400 méteres fedett gyorskorcsolyapálya lesz majd. A jégpalota kialakításáról korábban kormányhatározat született, amit Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke jelentett be. 

A kiírás szerint Nemzeti Korcsolyázó Központban kialakítanak 4 darab 60x30 méteres gyakorló jégpályát is, valamint parkolókat, kerékpártárolókat építenek, illetve a telken belüli és a közúthálózathoz kapcsolódó utakat is elkészítik. 2017-re legfeljebb 1,6 milliárd forintot különítenek el a költségvetésből a projektre, amely több évig fog tartani.

A bírálóbizottság elnöke Kósa Lajos lesz. 

A pályaművek díjazására és megvételére 40 millió forint áll rendelkezésre. Az elnyerhető legnagyobb összeg bruttó 15 millió forint lesz. A legkisebb pedig  1 millió.

A bírálóbizottság a beérkezett pályázatok egymáshoz viszonyított értéke alapján a fenti értékhatárok között határozza meg a díjak és a megvételek összegét. Megfelelő színvonalú pályaművek beérkezése esetén a teljes rendelkezésre álló összeget kiadja, és törekszik arra, hogy 1 nyertes pályázót hirdessen ki.

Orendi Mihály, a korcsolyaszövetség ügyvezető igazgatója korábban arról beszélt, hogy jelenleg létesítménygondok miatt nehéz Magyarországra hozni olyan világversenyt, mint például a szeptember 28. és október 1. között esedékes olimpiai kvalifikációs világkupa-forduló, ezért is lesz hatalmas könnyebbség, amikor elkészül a jégpalota. 

Ugyanakkor a  Nemzeti Korcsolyázó Központ megépítése része lehet annak a tervnek is, miszerint Magyarország beszállna az osztrákok mellé a 2026-os téli olimpia megrendezésébe.  Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szintén csütörtökön jelentette be, hogy már jelezték a téli olimpiai pályázatra készülő osztrák szervezeteknek, hogy Magyarország szívesen adna otthont a korcsolyaszámoknak. (via Magyar Építők)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.