Magyarország beszállna az osztrák téli olimpiába

Több 444 videó?
Szeretném

A Magyar Olimpiai Bizottság már jelezte a téli olimpiai pályázatra készülő osztrák szervezeteknek, hogy Magyarország szívesen adna otthont a korcsolyaszámoknak.

 Ez nem jelent társrendezést, de elismerést hozna Magyarországnak.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke TV2 I/I Azurák Csabával című műsorában mondta, hogy  „hajlandók vagyunk arról tárgyalni, hogy egyébként itt Magyarországon egy ultramodern és minden feltételnek megfelelő létesítményben lehessen megrendezni a korcsolyaszámokat”. A magyar jégcsarnok egyébként 2021-re épülne fel Budapesten.

Ausztriában azt tervezik, hogy Innsbruck pályázna a 2026-os téli olimpiára. A pályázatról október 15-én regionális népszavazást tartanak. Kulcsár Krisztián azt mondta, hogy tudomása szerint Tirolban jelenleg a rendezés mellett állók vannak többségben.

Kulcsár a nyári olimpiával kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarországon népszavazást kell tartani, mielőtt újabb nyári olimpiai pályázaton venne részt Budapest. 

A NOB limai döntése után, amellyel Párizsnak és Los Angelesnek ítélték a következő olimpiákat, csak a 2032-es játékokról lehetne szó.

A Magyar Olimpiai Bizottságról azt mondta, hogy az szerinte nem vált súlyát és presztízsét vesztett szervezetté, miután a költségvetésének jó részét az új sporttörvény elvette. „A lényeg az az, hogy milyen szakmai befolyásunk van arra, hogy mi történik. (...) És ez megmaradt, vagy most megvan minden lehetőség arra, hogy ez ismét meglegyen” - magyarázta Kulcsár Krisztián.

Kósa Lajos ötlete

Amikor a téli olimpia rendezése idén májusban felmerült, arról szóltak a hírek, hogy az ötlet Kósa Lajos fejéből pattanhatott ki, aki a fideszes munkái mellett a  korcsolyaszövetség elnöke is. Kósát állítólag zavarja, hogy mennyire nyári olimpia-központú a Magyar Olimpiai Szövetség, miközben a téli sportágak egy részében komoly előrelépés történt. 

Az októberben miniszterré váló politikus szeptemberben jelentette be, hogy 2021-re felépül a Nemzeti Korcsolya Központ.