Tényleg megy az ötletelés a téli olimpiáról, de Kósa szerint nem pályázunk

sport
2017 május 17., 06:29
comments 163

A Bors írta meg, hogy ha már a nyári olimpia elúszott, meglepő fordulattal téli olimpia rendezésére pályázna Magyarország. Hogy ne totális elmebajnak tűnjön az ötlet, nem egyedül, hanem a hegyekkel is rendelkező osztrákokkal közösen pályáznánk 2026-ra.

Az ötlet mögött a Bors szerint Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, a korcsolyaszövetség elnöke áll. Ő ugyanakkor az ATV kérdésére sms-ben azt közölte, hogy nem pályázunk. 

Mi is úgy tudjuk, hogy Kósa játszott el a téli olimpia gondolatával, amit meg is osztott többekkel. Kósát zavarja, hogy mennyire nyári olimpia-központú a Magyar Olimpiai Szövetség, miközben a téli sportágak egy részében komoly előrelépés történt. 

A téli olimpia megrendezésének ötlete annyiban nem teljes őrület, hogy a havat igénylő sportágak nyilván nem nálunk lennének, de vannak olyan sportágak (gyorskorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya, műkorcsolya, hoki), amiket meg tudnánk rendezni, csak megfelelő csarnok kellene hozzá. Akár Debrecenben. Ezek költsége messze kisebb, mint egy most már szinte minden városban épülő stadioné. 

Nyilván nem a hokidöntő lenne Magyarországon, hanem kevésbé fontos meccsek. Úgy tudjuk, hogy egy kifejezetten a hokisoknak épülő csarnok építése amúgy is napirenden van, mert miközben lassan minden településen stadion áll, az erőn felül teljesítő hokisoknak nincs saját csarnokuk. Ez megépül a téli olimpia tervétől függetlenül. Az időnként bravúrokat elérő férfi hokisoknak egyébként nincs esélye arra, hogy kijussanak az olimpiára, a nőknek talán. 

Kósa ötlete mögött leginkább az elmúlt években látványosan megerősödött rövidpályás gyorskorcsolya állhat. Ebben akár éremesélyünk is lehet, helyszíntől egyébként függetlenül. Ezt akár az Arénában is meg lehetne rendezni. A curling sem igényelne komoly logisztikát.

Ami viszont egyáltalán nem tűnik végiggondoltnak: miért lenne jó a közös rendezés Ausztriának. Innsbruck nélkülünk is pályázik 2026-ra. Valószínűleg spórolnának, ha velünk megosztva rendezének, ráadásul megszabadulnának a kevesebb embert vonzó eseményektől, de annyit azért nem nyernének ezen. Ráadásul a politikai kapcsolatok sem kifejezetten jók a két ország között, ami indokolná az osztrákok részéről egy ilyen gesztust.

A másik: a nyári olimpiától éppen most lépett vissza a kormány, a társadalom megosztottságára hivatkozva. Ehhez képest rögtön beleugranának egy télibe. Ennek költsége persze messze nem lenne akkora, mint egy egyedül megrendezett nyárié, de jóval kevesebb figyelmet generálna, a legtöbb érdeklődőt vonzó események nem nálunk lennének. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.