Atomcsapás? Orosz bojkott? A téli olimpia szervezői inkább a rohadt hidegtől tartanak

külföld
2017 december 08., 06:29
comments 67
Ebben a 35 ezer férőhelyes, nyitott stadiumban tartanák az olimpia nyitóünnepségét a februárban jellemző -14 fokos időben.
photo_camera Ebben a 35 ezer férőhelyes, nyitott stadiumban tartanák az olimpia nyitóünnepségét a februárban jellemző -14 fokos időben. Fotó: ED JONES/AFP

Annyi minden miatt aggódhatnának a 2018 februárjában a dél-koreai Phjnogcsangban kezdődő téli olimpia szervezői. A nemzetközi Olimpiai Bizottság a héten kizárta a játékokról az orosz csapatot, ezért aggódhatnak például azon, hogy ha egyáltalán, hány orosz olimpikon indulhat el országon kívüli versenyzőként a játékokon. Vagy akár azon, hogy a szomszédos Észak-Korea éppen milyen rakéta- vagy atombombateszttel készül a játékokra. Ha éppen nem robban ki a háború a két ország között.

De vannak ennél prózaibb, egyben sokkal reálisabb aggályok is. Phjongcsangban ugyanis februárban rohadt hideg van, a játékok fő stadionja mégis egy fedetlen, szabadtéri stadion, ahol a megnyitón 35 ezer ember, köztük a világ számos vezetője fagyoskodhat majd az ott akkor jellemző -14 fokban.

A Reuters jelentése szerint ezeket az aggályokat a szervezők egy belső dokumentumban is megfogalmazták. Az olimpia megnyitója idején várható hőmérséklet ugyanis hidegebb, mint amit eddig bármelyik téli játékon mértek. 1994-ben a norvégiai Lillehamerban -11 foknak érződő hőmérsékletben tartottak megnyitót egy szintén fedetlen stadionban. A Reuters ennél hidegebb olimpiáról nem talált feljegyzést, igaz, ennek oka lehetett, hogy a régebbi téli olimpiákról nincsenek is ilyen feljegyzések.

A koreai szervezők amúgy időtakarékossági és anyagi okokból döntöttek a nyitott stadion építése mellett. Most melegítőpárnákkal, takarókkal és a biztonsági ellenőrzés felgyorsításával készülnek, hogy a vendégeket minél kevésbé tegyék ki a fagynak. Egyben azt tervezik, hogy a megnyitón a közönség is sok feladatot kapjon, mert a mozgás is segíthet a kihűlés ellen.

Az aggályok amúgy nem alaptalanok, novemberben egy, az olimpiai stadionban tartott koncerten hat néző is kihűlt. A probléma pedig már a legmagasabb szintekig is eljutott, mert a szervezőkön túl már a külföldi hatalmasságok vendéglátását szervező elnöki hivatal is aggályait fejezte ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.