Kizárták az orosz csapatot a 2018-as téli olimpiáról

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárta Oroszországot a 2018-as, dél-koreai téli olimpiáról. Az egész  Orosz Olimpiai Bizottságot felfüggesztették a szervezett doppingolás miatt. Azok a sportolók, akik tiszták, olimpiai zászló alatt elindulhatnak, de orosz csapat nem lesz Phjongcshangban - írja a BBC.

Az orosz és az olimpiai zászló Szocsiban, 2014-benFotó: KIRILL KUDRYAVTSEV

A NOB elnöke, Thomas Bach azt nyilatkozta, hogy a 2014-es oroszországi téli olimpián tapasztalt rendszerszerű doppingolás „példátlan támadás volt az olimpiai játékok és a sport integritása ellen."

A NOB egyben felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot vezető Alekszandr Zsukov NOB-tagságát, továbbá minden ötkarikás eseményről kitiltotta Vutalij Mutko volt orosz sportminisztert, a futballszövetség jelenlegi elnökét, a jövő évi focivébé főszervezőjét - írja az MTI.

A döntések azután születtek, hogy a NOB vezetői áttekintették a Szocsiban megrendezett téli játékok során alkalmazott, államilag felügyelt orosz állami doppingprogram ügyében indított nyomozás eredményeit. A témában az első átfogó jelentést tavaly publikálta a Richard McLaren vezette WADA-s vizsgálóbizottság. Akkor komolyan felmerült, hogy a bizonyítékok hatására minden orosz sportolót eltiltanak a riói olimpiáról, de végül erre nem került sor, csak egyes szakágak képviselőit tiltották ki.

Ha valaki szeretne többet megtudni minderről, érdemes megnéznie az Icarus című dokumentumfilmet

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.