Kizárták az orosz csapatot a 2018-as téli olimpiáról

sport
2017 december 05., 18:58
comments 161

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárta Oroszországot a 2018-as, dél-koreai téli olimpiáról. Az egész Orosz Olimpiai Bizottságot felfüggesztették a szervezett doppingolás miatt. Azok a sportolók, akik tiszták, olimpiai zászló alatt elindulhatnak, de orosz csapat nem lesz Phjongcshangban - írja a BBC.

Az orosz és az olimpiai zászló Szocsiban, 2014-ben
photo_camera Az orosz és az olimpiai zászló Szocsiban, 2014-ben Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV

A NOB elnöke, Thomas Bach azt nyilatkozta, hogy a 2014-es oroszországi téli olimpián tapasztalt rendszerszerű doppingolás „példátlan támadás volt az olimpiai játékok és a sport integritása ellen."

A NOB egyben felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot vezető Alekszandr Zsukov NOB-tagságát, továbbá minden ötkarikás eseményről kitiltotta Vutalij Mutko volt orosz sportminisztert, a futballszövetség jelenlegi elnökét, a jövő évi focivébé főszervezőjét - írja az MTI.

A döntések azután születtek, hogy a NOB vezetői áttekintették a Szocsiban megrendezett téli játékok során alkalmazott, államilag felügyelt orosz állami doppingprogram ügyében indított nyomozás eredményeit. A témában az első átfogó jelentést tavaly publikálta a Richard McLaren vezette WADA-s vizsgálóbizottság. Akkor komolyan felmerült, hogy a bizonyítékok hatására minden orosz sportolót eltiltanak a riói olimpiáról, de végül erre nem került sor, csak egyes szakágak képviselőit tiltották ki.

Ha valaki szeretne többet megtudni minderről, érdemes megnéznie az Icarus című dokumentumfilmet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.