Kizárták az orosz csapatot a 2018-as téli olimpiáról

Több 444 videó?
Szeretném

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárta Oroszországot a 2018-as, dél-koreai téli olimpiáról. Az egész  Orosz Olimpiai Bizottságot felfüggesztették a szervezett doppingolás miatt. Azok a sportolók, akik tiszták, olimpiai zászló alatt elindulhatnak, de orosz csapat nem lesz Phjongcshangban - írja a BBC.

Az orosz és az olimpiai zászló Szocsiban, 2014-benFotó: KIRILL KUDRYAVTSEV

A NOB elnöke, Thomas Bach azt nyilatkozta, hogy a 2014-es oroszországi téli olimpián tapasztalt rendszerszerű doppingolás „példátlan támadás volt az olimpiai játékok és a sport integritása ellen."

A NOB egyben felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot vezető Alekszandr Zsukov NOB-tagságát, továbbá minden ötkarikás eseményről kitiltotta Vutalij Mutko volt orosz sportminisztert, a futballszövetség jelenlegi elnökét, a jövő évi focivébé főszervezőjét - írja az MTI.

A döntések azután születtek, hogy a NOB vezetői áttekintették a Szocsiban megrendezett téli játékok során alkalmazott, államilag felügyelt orosz állami doppingprogram ügyében indított nyomozás eredményeit. A témában az első átfogó jelentést tavaly publikálta a Richard McLaren vezette WADA-s vizsgálóbizottság. Akkor komolyan felmerült, hogy a bizonyítékok hatására minden orosz sportolót eltiltanak a riói olimpiáról, de végül erre nem került sor, csak egyes szakágak képviselőit tiltották ki.

Ha valaki szeretne többet megtudni minderről, érdemes megnéznie az Icarus című dokumentumfilmet