Hamarosan elkezdhetik elvenni a doppingolással lebukott orosz sportolók olimpiai érmeit

Nagy erőkkel zajlik az a nyomozás, ami a 2014-es, Szocsiban megrendezett téli olimpia során alkalmazott orosz állami doppingprogram részleteit tárja fel. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által indított nyomozás svájci tagja, Denis Oswald a hétvégén arról beszélt, hogy jelen állás szerint még idén lezárulhat a nyomozás, és arra számít, hogy lesznek sportolók, akiket megbüntetnek majd. Ez lehet akár korábbi érmek elvétele, illetve eltiltás a jövőbeli olimpiáktól. Oswald szerint elég információjuk áll rendelkezésre ahhoz, hogy egyes sportolók ellen eljárások induljanak. 

A vádak szerint a Szocsiban megrendezett olimpián az oroszok példátlan mértékű, államilag felügyelt doppingprogramot vittek. Ha valaki szeretne többet megtudni ennek részleteiről, érdemes megnéznie az Icarus című dokumentumfilmet

Az orosz doppingprogram részleteiről az első átfogó jelentést tavaly publikálta a Richard McLaren vezette WADA-s vizsgálóbizottság. Akkor komolyan felmerült, hogy a bizonyítékok hatására minden orosz sportolót eltiltank a riói olimpiáról, de végül erre nem került sor, csak egyes szakágak képviselőit tiltották ki. 

Egyelőre azt látni, hogy a hamarosan kezdődő, dél-koreai téli olimpia előtt most nincs meg a szándék a NOB tagjaiban arra, hogy teljesen eltiltsák az oroszokat a játékoktól. (NY Times)