Utópistának jó lesz: a velencei biennále magyar tárlata átköltözik a Ludwigba

MŰVÉSZET
2017 december 09., 08:36
comments 4

Mától a Ludwig Múzeumban látható Várnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor Peace on Earth! (Békét a világnak!) című projektje, amely november végéig az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában volt látható.

„A magyar kiállítás fogadtatása nagyon jó volt: mind a szakmai, mind a nagyközönség jól rezonált Várnai installációjának felvetéseire, az utópiák szükségességének kérdéskörére” - idézte a múzeum közleménye Fabényi Julia nemzeti biztost, a kiállítást szervező Ludwig Múzeum igazgatóját.

photo_camera Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Várnai kiállítása több installáció mentén idézi meg a múlt futurológiai elképzeléseit és utópiáit; forrásai talált tárgyi és képi elemek, amelyeket új összefüggésekbe helyez. A hatvanas évek jövővízióira reflektál, szembesít azok megvalósulatlanságával, a jövő kiszámíthatatlanságával. Pozitív üzenetet sugall: a mai pesszimista verziók helyett van esélyünk, hogy az elkövetkező évtizedek meglepetésszerű fordulatoknak köszönhetően másként alakuljanak, mint ahogy azt ma gondolhatjuk  - olvasható a kiállítás ajánlójában.

A január 14-ig látható tárlat nyitóeleme az évtizedekig Dunaújváros legmagasabb épületén magasodó PEACE ON EARTH! neonfelirat, melyet a projekt keretében újragyártottak, de az installáció része az 1960-1970-es évek mintegy nyolcezer kitűzőjéből épült szivárványinstalláció is, amely a napokban meghívást kapott a 2019-es drezdai biennáléra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt