Csütörtökön évadzáró Budapest Science Meetup!

meetup
2017 december 12., 12:28

December 14-én, 19 órára várunk mindenkit az év utolsó Budapest Science Meetup-jára, amely ezúttal is az MTA Könyvtár és Információs Központban lesz megrendezve. A három változatos témájú előadásban hallhattok arról, hogyan lehet biztonságosabbá és hatékonyabbá tenni az élelmiszeripart a többváltozós statisztikai folyamatszabályozással, bemutatásra kerül egy látássérültek számára fejlesztett Rubik-kocka alkalmazás, végül pedig kiderül, mennyire értjük a tanulásért és más kognitív funkciókért felelős agyi folyamatokat.

Mint a legtöbb meetup-ra, a mienkre is lehet a meetup.com-on regisztrálni, illetve a Facebook-on is. De nem kötelező. A részvétel természetesen ingyenes.

Részletes program:

A többváltozós folyamatszabályozás alkalmazása az élelmiszeriparban

Mihalkó József - SZTE, Mérnöki Kar, Folyamatok Tervezése, Irányítása és Modellezése Kutatócsoport

Az élelmiszer megvásárlása és elfogyasztása is bizalmi kérdés, így ha homokszem kerül a gépezetbe, nem csak a márka, de a fogyasztó is komoly veszteségnek van kitéve. Óvatoskodás helyett a többváltozós statisztikai folyamatszabályozás és annak az élelmiszeripari bevezethetősége segíthetne abban, hogy már az üzemen belül, a gyártás adott folyamatát szabályozva el lehessen vetni a hibás termékeket, ugyanakkor ne kelljen kidobni élelmiszert fölöslegesen. A kutatócsoport célja egy technológiai és informatikai háttér kidolgozása azért, hogy pontosabban meg lehessen majd állapítani, hogy jól működik-e egy adott technológiai folyamat, ha nem külön, hanem együtt vizsgáljuk egy adott termék például fehérje- és víztartalmát. Az előadásom során különböző gyakorlati alkalmazási illusztrációkkal igazolom a többváltozós folyamatszabályozás előnyeit az egyváltozós statisztikai folyamatszabályozással szemben. Emellett az ún. MYT-felbontás alkalmazását mutatom be, amely segítségével a többváltozós folyamatszabályozás során kielemezhető az, hogy mi okozhatja a technológiai folyamat nem megfelelő működését.

OTI - Okostelefonos alkalmazás a Rubik-kocka kirakására vakoknak

Muhi Kristóf

Az előadásom egy olyan okostelefonos alkalmazás bemutatásáról szól, amellyel a vakok is átélhetik a Rubik-kocka kirakásának élményét. Az alapvető probléma ott kezdődik, hogy még a látó embereknek rengeteg lehetőségük van az internetet kutatva különböző megoldásokat találni a Rubik-kocka kirakására, addig a látássérült, vak személyek nem tudnak élni ezzel a lehetőséggel. Számukra készítettem egy olyan alkalmazást, mellyel akadály mentesíteném ezt a méltán híres magyar találmányt.

Előadásom során szó lenne arról is, hogyan és milyen kihívások leküzdésével járt az alkalmazás elkészítése. Milyen módszereket alkalmaztam a Rubik-kocka színeinek felismeréséhez, hogy miért fontos ez egyáltalán, hogyan kísérleteztem különböző megoldásokkal annak érdekében, hogy a lehető legjobbat találjam meg.

A színfelismerés után, a másik alapvető dolga az alkalmazásnak, hogy a betáplált adatokból egy, a Rubik-kocka kirakására alkalmas, útmutatót készítésen a felhasználó számára. Itt szó esne az alkalmazás pár algoritmusáról, amely az útmutató készítéséért felel. A kirakási segédletet, mivel látássérült, vak személyekről van szó, hangos beszéd formájában jut el hozzájuk. Saját hangomat fel véve, az applikáció dinamikusan összevágja azokat a hangrészleteket melyek szükségesek a játék megoldásához.

Hogyan tanul az agy?

Hangya Balázs - MTA KOKI, Lendület Rendszer-neurobiológia Kutatócsoport

Az emberi agyban 86 milliárd idegsejt dolgozik azon, hogy képessé tegyen minket érezni, figyelni, tanulni, gondolkodni, reagálni. Hogyan zajlanak ezek a folyamatok, mi a munkamegosztás az egyes idegsejtek között? Hogyan vizsgálhatjuk ezeket a kérdéseket egyáltalán, és mennyit értünk? Hogyan tudjuk ezeket a folyamatokat mesterségesen befolyásolni?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.