Megválasztották az új lengyel kormányfőt

külföld
2017 december 13., 05:33
comments 13
Mateusz Morawiecki (b) új, és Beata Szydlo leváltott lengyel miniszterelnök. Szydlo az új kormányban miniszterelnök-helyettes maradhatott.
photo_camera Mateusz Morawiecki (b) új, és Beata Szydlo leváltott lengyel miniszterelnök. Szydlo az új kormányban miniszterelnök-helyettes maradhatott. Fotó: Artur Widak/NurPhoto

243 támogató szavazatot szerzett a 460 fős lengyel parlamentben Mateusz Morawiecki, a kormányzó Jog és Igazság új miniszterelnökjelöltje. 25 képviselő nem volt jelen a szavazáson, 192-en Morawiecki kinevezése ellen szavaztak.

A Jog és Igazságosság decemberben mondatta le Beata Szydlo kormányfőt, aki ugyan kimondottan népszerű a párt szavazói körében, de nem volt elég szalonképes az európai politikában. Morawiecki bankárként elfogadottabb politikus, bár ennek sok jelentősége nincs:ahogy Szydlo, úgy Morawiecki is csak kirakatpolitikus, a tényleges hatalmat a Jog és Igazságosság elnöke, Jaroslaw Kaczynski gyakorolja.A fő ellenzéki párt, a jobbközép Polgári Platform frakcióvezetője, Slawomir Neumann viszont leszögezte: "nem dől be a látszólagos új nyitásnak", Morawiecki "európaiságának vagy liberalizmusának", hiszen az új kormányfő a PiS elnökével, Jaroslaw Kaczynskivel együtt már két év óta "alattomos diktatúrát" vezet be.

Tekintélyelvűséggel vádolta a kormánypártot a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, az ellenzéki jobboldali Kukiz' 15 vezetője is, kifogásolva többek között, hogy a PiS a választási törvény módosításával önkormányzati szinten a Kukiz' 15 által kulcsfontosságúnak tekintett egyéni választókerületek megszüntetésére készül.

A Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz szerint az új kormány nem szolgálja a nemzeti egységet, Morawiecki személyében a kormánypárt "álarcot ölt", mely "elfedné, hogy beteg a gyűlölettől".

Az alsóházi vitával egy időben a szenátus az ellenzék és az Európai Bizottság által bírált bírósági törvényekről tárgyalt. A jogszabályok ellen több száz ember tüntetett a parlament előtt. Egy rendőr megsérült, amikor a tiltakozók ránehezedtek a parlament előtt álló védőkorlátra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.