A NATO-t aggasztja az új orosz cirkálórakéta-rendszer

hadsereg
2017 december 15., 15:18
comments 59

Nyilvánosan aggodalmukat fejezték a NATO-tagországok amiatt, hogy szerintük az új orosz cirkálórakéta-rendszer sérti az 1987-ben, a hidegháború idején a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről (INF) megkötött szerződést.

„A szövetségesek azonosítottak egy olyan orosz rakétarendszert, ami komoly aggodalmakat vet fel” – áll az észak-atlanti szövetség közleményében. „A NATO felszólítja Oroszországot, hogy alapos és átlátható magyarázatot adjon ezekre az aggodalmakra, és lépjen aktív műszaki párbeszédre az Egyesült Államokkal” – írják.

Az USA szerint Oroszország olyan szárazföldi indítású cirkálórakéta-rendszert fejleszt ki, amivel Oroszország képes lehet rövid úton Európára nukleáris csapást mérni, és ezzel megsérti az 1987-es szerződést. Az aggodalmak az új 9M729 típusú (amerikai besorolás szerint SSC-8) orosz rakétára vonatkoznak.

Az Egyesült Államok NATO-nagykövete, Key Bailey Hutchinson külön közleményt adott ki, amiben az áll: „Oroszország magatartása komoly aggodalmakat ébreszt.” A nagykövet leírta, hogy Washington 4 éve próbál tárgyalni Moszkvával az FNI-t megsértő cirkálórakéta-rendszerről, de az orosz vezetők elutasították, hogy konstruktív párbeszédet kezdjenek az USA-val.

A NATO által hangoztatott aggodalmak tovább növelik a feszültséget Moszkva és a Nyugat között, ami amúgy is elég feszült a Krím-félsziget annektálása és az amerikai választási kampányba való orosz számítástechnikai beavatkozásra vonatkozó vádak miatt – írja a Reuters.

Az Iszkander-M taktikai rakétarendszer demonstrálása augusztus 25-én Szverdlovszkban.
photo_camera Az Iszkander-M taktikai rakétarendszer demonstrálása augusztus 25-én Szverdlovszkban. Fotó: Pavel Liszicin / Szputnyik

A NATO-közleményt azután adták ki, hogy Oroszország és az USA a héten Genfben találkoztak az USA és a Szovjetunió között megkötött megállapodás 30. évfordulója alkalmából.

Washington 2016-ban szögezte le, hogy Oroszország megsérti a szerződésben foglalt kötelezettségeket, ami előírja, hogy a felek „nem birtokolhatnak, nem állíthatnak elő és nem végezhetnek kísérleteket 500-5500 kilométeres hatótávolságú szárazföldi indítású cirkáló rakétával”, illetve nem birtokolhatnak és nem állíthatnak elő ilyen rakéták indítására alkalmas berendezéseket.

Oroszország azzal érvel, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer sérti meg a szerződést. Az Obama-kormányzat korábban igyekezett rábírni Moszkvát, hogy tartsa be az INF-szerződést, de törekvése szemmel láthatóan kevés sikerrel járt.

A Ronald Reagan amerikai és Mihail Gorbacsov szovjet elnök által aláírt szerződés értelmében kb. 2700 darab, 500 és 5500 km közötti hatótávolságú rakétát semmisítettek meg.

Az orosz külügyminisztérium a múlt héten közölte, hogy kész tárgyalni az Egyesült Államokkal a szerződés megtartásáról, és eleget tesz a kötelezettségeinek, ha az USA is így jár el.

Az INF-szerződés 30. évfordulója alkalmából kiadott a múlt héten kiadott közleményben Moszkva úgy ítélte meg, hogy „az ultimátumok és szankciók nyelve” elfogadhatatlan. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.