Felszámolná a gyónási titoktartást és a cölibátust egy ausztrál bizottság

külföld
2017 december 15., 08:18
comments 192

Ausztráliának törvényt kellene hoznia, amely arra kényszeríti a vallási vezetőket, hogy jelentsék, ha tudomást szereznek gyermekek zaklatásáról, még akkor is, ha azt gyónás közben vallják be nekik - írja a végső jelentésében egy ausztrál bizottság, amely öt éven keresztül vizsgálta az országban történt gyermekzaklatási ügyeket, hogy aztán javaslatokat tegyen a kormánynak. Több ezer áldozattal beszéltek, kormányzati, egyházi és oktatási szerveket világítottak át, végül pénteken küldték meg a kormánynak a javaslatokat.

A vizsgálat során többen is azt állították, hogy az ausztrál katolikus egyház több esetben eltussolta a papokat érintő gyermekzaklatási ügyeket, a gyanús papokat ilyenkor egyszerűen áthelyezték, nehogy kiderüljön a bűnük.

Az egyházi intézményekben történt zaklatások áldozatainak több mint 60 százaléka azt állította, hogy a katolikus vezetés katasztrófálisan reagálta le ezeket az eseteket, főképp a 90-es évek előtt.

A jelentés ezért azt javasolja, hogy azokban az esetekben, amikor a papok gyóntatás közben tudomást szereznek zaklatásokról, kötelező legyen feljelentést tenniük, illetve azt is, hogy az egyház tegye önkéntessé a papi cölibátust, az ugyanis hozzájárulhatott a gyerekek zaklatásaihoz.

A gyónási titoktartást nagyon szigorúan veszik az egyházban. Melbourne érséke, Denis Hart a bizottság jelentésére reagálva azt mondta, hogy egy ilyen előírás az egyház központi szabályait lehetetlenítené el, a gyónási titoktartás megszegéséért ugyanis kiátkozás jár. Hozzátette, hogy a papokat, köztük őt is, teljesen összezavarná egy ilyen változtatás. Ő egy ilyen esetben minden erejével azon lenne, hogy a rávegye a zaklatót, álljon elő a bűnével, de a gyónási titoktartást nem szegné meg.

Hasonló javaslatot tettek már Írországban is, ott törvény is született belőle. Néhány amerikai államban szintén létezik hasonló törvény. Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány megfontolja a bizottság javaslatait. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.