Nincs jele annak, hogy az Oumuamua több lenne űrbéli anyagnál

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

10 órányi megfigyelés és lehallgatás után a szakértők megállapították, hogy az Oumuamua kozmikus objektum nem több, mint űrbéli anyag.

Az aszteroida a tudomány által ismert egyik „legnyúlánkabb” kozmikus objektum, ami a csillagközi űrből a Naprendszerbe érkezett első ismert kisbolygó.

Az október 19-én felfedezett Oumuamua rajza.Fotó: M. Kornmesser/ESO

Különös, szivaréhoz hasonló alakja miatt a Breakthrough Listen (Áttörő lehallgatás) program kutatói azt feltételezték, hogy az Oumuamua több lehet, mint egy aszteroida: csillagközi űrhajó is lehet, aminek tudatosan kialakított formája minimálisra csökkenti az űrben lévő gázok és por okozta súrlódást.

A programot az amerikai Nyugat-Virginia államban lévő Green Bank rádióteleszkóp segítségével végzett kutatás támogatói között volt Stephen Hawking híres brit asztrofizikus is.

„Úgy tűnik, semmi jele annak, hogy több lenne, mint egy űrbéli anyagdarab” – közölte a program szóvivője csütörtökön. Rüdiger Jehn, az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársa szerint az Oumuamua formája „valószínűleg sokkal általánosabb, mint azt gondoljuk, de az aszteroidák tőlünk többnyire túl nagy távolságra és túl nagy sötétségben vannak ahhoz, hogy láthassuk őket”.

A Jurij Milner orosz milliárdos által finanszírozott Breakthrough Listen program célja, hogy a Földön kívüli intelligenciát kutassa, a tervek szerint 1 millió csillagot és 100 szomszédos galaxist fog megfigyelni.

Az október 19-én felfedezett aszteroida sebessége és röppályája arról árulkodik, hogy egy másik csillag körüli bolygórendszerből érkezett. Az aszteroida nagyjából 400 méter hosszú, rendkívül gyors tengely körüli forgást végez, és a fényessége drasztikusan változik.

A kutatók éppen ezen változások alapján következtettek az égitest bizarr alakjára. Az eddigi eredmények alapján az aszteroida legalább tízszer olyan hosszú, mint széles. Ilyen arányokkal pedig még egyetlen, a Naprendszeren belül megfigyelt aszteroida vagy üstökös esetében sem találkoztak a szakemberek. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.