Este kiderülhet, földönkívüli űrhajó volt-e a Naprendszeren kívülről érkező aszteroida

Tbg
űrkutatás
2017 december 12., 08:50
comments 121

Este magyar idő szerint 9-től a West Virginia-i Green Bank űrteleszkóp rátapad az Oumuamua nevű aszteroidára, és megpróbál minél többet megtudni róla. 

A kutatás a földönkívüli életformák kutatása, a SETI keretében a Breakthroug Listen programban történik, azt ugyanis nem lehet teljes bizonyossággal kizárni, hogy az Oumuamua mesterséges képződmény.

Az Oumuamua októberben húzott el a Föld mellett 138 ezer kmó-s sebességgel. Ez volt az első olyan aszteroida, amelyet sikerült észrevenni, és a Naprendszeren túlról érkezett.

Emiatt, illetve különös, szivarszerű alakja miatt is csillagászok szerint nem zárható ki, hogy nem természetes körülmények között jött létre. 

Ha pedig egy sima aszteroida, akkor sincs baj a kaliforniai kutató, Andrew Siemion szerint, hiszen az is nagyon ritka, hogy egy ennyire gyorsan mozgó meteort meg tudnak figyelni a Naprendszerben. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.