Simicska Lajos legendás irodája előtt vonult fel a Fidelitas, pont ott, ahonnan évekig irányították a Fidesz gazdasági hátországát

POLITIKA
2017 december 15., 17:34
comments 204

Ritkán fordul elő, hogy az egyszeri újságíró felkiált örömében, amikor a Fidelitas sajtótájékoztatójára hívják. De most ez történt, ugyanis a meghívóban feketén-fehéren ott állt a cím:

Radóc utca 8.

8 Radóc Street
photo_camera Fotó: Halász Júlia / 444

A félreeső gazdagréti utcában található, fenyőfákkal precízen körülkerített budai házon nem látszik, hogy a legújabbkori politikatörténet fontos helyszíne. Tényszerűen annyit tudunk róla, hogy már a 2010-es kormányváltáskor is ez volt a Simicska-birodalom székhelye. Ide volt bejegyezve a fideszes médiát tulajdonoló cégek egy része, illetve ez volt a Mahir székháza, amely 2010-ben a Fidesz kampányát szervezte, a választási győzelem után pedig ömlöttek bele az állami milliárdok.

De ennél sokkal izgalmasabb sztorikat is meséltek különböző lapoknak, éveken keresztül a névtelen fideszes források (lásd a cikk végét!). Ezek mind ugyanarról szóltak: 

a Radóc utcát a kormányzás egyik erőközpontjaként írták le, ahol a fontos döntésekhez iránymutatást váró miniszterek is hosszan várakoztak, mielőtt Simicska Lajos színe elé járulhattak.

Ezeket az értesüléseket a Fidesz hírbe hozott vezetői se akkor, se azóta nem próbálták cáfolni, már csak azért sem, mert sokáig még Simicska Lajos nevét sem merték kimondani.

A Fidelitas viszont házhoz ment az ellentmondásért, amikor éppen itt akart arról beszélni, hogy Simicska Lajos befolyást szerzett egy politikai pártban és olcsóbban adja nekik a plakáthelyeket. Erre kérdeztem rá a sajtótájékoztatót tartó Böröcz László Fidelitas-elnöknél és Falusi Vajk alelnöknél. 

link Forrás

A helyszínválasztás szimbolikus abszurditásán túl azért is kockázatos vállalkozás a Fidesz ifjúsági tagozatának a Mahir székhelye előtt tiltakozni a tiltott pártfinanszírozás ellen, mert korábban a Fidesz ugyanúgy brutálisan olcsón kapott a cégtől plakáthelyeket, mint most a Jobbik. Böröcz László azokat a szerződéseket szorongatta a kezében, amiket szinte közvetlenül a sajtótájékoztató előtt tett közzé a Pesti Srácok, és amelyek azt bizonyítják, hogy a Jobbik a piaci ár töredékéért vásárolt plakáthelyeket Simicska egy másik cégétől. A fideszes portál szerint ez „az évtized legdurvább pártfinanszírozási botránya”.

Csakhogy a 24.hu még nyáron hozzájutott a Mahir 2010-es szerződéseihez, és azt számolta ki, hogy a Fidesz a Jobbik adataiból kalkulálható ár 58 százalékát fizette csupán plakátonként. A 24.hu-hoz nem érkezett helyreigazítási kérelem. Erre a felvetésemre Böröcz László először azt reagálta, hogy mivel nem nyilvánosak a fideszes szerződések, feltételezésekre pedig nem akar reagálni, ezért nem is tud mit mondani. És ha nyilvánosságra kerülnek azok a szerződések?

link Forrás

Addig is, míg minden ki nem derül, a kedvenc anekdotáim a Radóc utcából:

  • „Ül kinyúlt pólóban, viseltes nadrágjában és nadrágtartóban a Radóc utcai székházában, szívja az olcsó cigarettáját, és fogadja a hozzá érkezőket” – így jellemezte a Fidesz gazdasági hátországának fejét egy nagy médiavállalat vezetője, aki már a 2000-es évek elején kapcsolatba került a vállalkozóval. (hvg.hu)
  • A XI. kerület kertvárosi részének egyik szűk utcájában állt az átlagos családi háznak kinéző épület, amely egy korábban ott tárgyaló üzletember szerint „belül is nagyon egyszerű”. Hasonlóan számolt be benyomásairól egy fideszes politikus, aki szerint a Mahir központja „egy szolid irodaház, puritán, konzervatív bőrgarnitúrával”. (a régi Origo)
  • Az oligarcha nemcsak az állami vállalatok vezetőit irányította kézi vezérléssel, például telefonba ordibálva, hanem a politikai élet legmagasabb beosztású vezetőit is. A felidézett anekdoták szerint a helyszín a Mahir budai, Radóc utcai központja lett volna, ahol állítólag előfordult olyan jelenet, hogy két, a teraszon beszélgető milliárdos a Simicska által várakoztatott három minisztert figyelte. (a régi Figyelő) 
  • Egy minisztériumi forrás szerint többször szóba került például, hogy a minisztérium vezetői közül kik büszkélkednek azzal, hogy rendszeresen járnak a Radóc utca 8-ba, ahol több, Simicskához köthető cég székhelye található. (Index)
photo_camera Fotó: Halász Júlia
  • Magas beosztású kormányzati forrásunk is megerősítette, hogy egyre több államtitkár áll „személyes összeköttetésben” velük, s még a miniszterelnök személyes szóvivője, Szijjártó Péter is folytat „meglehetősen kriptaszagú” megbeszéléseket Simicska Radóc utcai irodájában. (Magyar Narancs)
  • Debreczeni József pedig arról ír tavalyi Simicska-könyvében, hogy Süli János paksi bővítésért felelős miniszter 2009-ben, mielőtt kinevezték volna az erőmű vezérigazgatójának, találkozót kért Orbántól, aki viszont a Radóc utcába küldte. Ott Nyerges Zsolt, Simicska jobbkeze várt rá. „A szobában ülő zömök ember szó szerint ezzel a kérdéssel fogadta: Ki is vagy te, bazmeg? Miután Süli bemutatkozott és kellő önfegyelmet tanúsítva előadta jövetele célját, Nyerges Zsolt nagyjából ezt mondta neki: Jól van, bazmeg, fogadd el a kinevezést, csináld a dolgodat, de ne légy tévedésben: ahogy hatalomra kerülünk, rögtön kibaszunk téged a vezérigazgatói székből. Ha addig együttműködsz velünk és teszed, amit kell, akkor ennyivel meg is úszhatod.”

Péntek koradélután kérdéseket küldtem Rogán Antal, Lázár János, Szijjártó Péter és Süli János minisztereknek, hogy jártak-e a Radóc utcában, és ha igen, mi járatban. Azóta egyikük sem reagált, de ha sikerül mondaniuk egy igent vagy nemet, megírjuk.

(A képeket és a videókat Halász Júlia készítette.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.