Kinyitották a világ legrégebbi könyvtárát

Csak a Vatikánban van több ősi kézirat és kódex, mint az egyiptomi Szent Katalin kolostor könyvtárában. Utóbbi az elmúlt három évben felújítás miatt zárva volt, de ezen a hétvégén ismét megnyílt a látogatók és a kutatók előtt. 

A Szabó Ervinről elnevezett testvéreivel ellentétben a Szent Katalinból nem lehet hazavinni a köteteket. A turisták megnézhetik, tudósok pedig kézbe is vehetik a köteteket.

A kolostort, amiben a világ legrégebben működő könyvtára is van, még Jusztiniánusz bizánci császár építtette, 548 és 565 között, és a benne lévő hatalmas mozaikok szintén világhírűek. 

A Szent Katalin kolostor, benne a világ legrégebbi könyvtárával.Fotó: PEDRO COSTA GOMES/AFP

3300 ősi kéziratot őriznek itt, a legrégebbiek a 300-as évekből valók. A mostani felújítás közben előkerült egy eddig nem regisztrált kötet Hippokratésztől (ő írta az orvosok mai napig használt esküjének szövegét). 

A Sínai-félszigeten lévő kolostor a Sínai Egyház tulajdonában van, amely nem a kopt irányzathoz tartozik (mint a legtöbb egyiptomi keresztény templom), hanem a görög ortodoxokhoz, ám azon belül is annak jeruzsálemi ágához. 

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.