A nap, amikor egy miniszterelnök elment úszni, és soha többé nem látták

Harold Holt ausztrál miniszterelnök eltűnt.

Ez jelent meg a hírekben ötven évvel ezelőtt, 1967. december 17-én. Holt azon a vasárnapon Melbourne közelében, Cheviot Beach-en úszni ment - aztán soha többé nem látták. A holttestet sem találták meg, halála körül pedig évtizedekig keringtek találgatások és összeesküvés-elméletek.

Szemtanúk szerint az eset idején magasan állt a víz, és erősen voltak az áramlatok.  Holt viszont azt mondta a parton állóknak, úgy ismeri a tengerpartot, mint a tenyerét.

A miniszterelnök egy teniszmeccsről ment a partra, pedig nem volt tökéletes állapotban. Nem sokkal korábban vállműtéten esett át, orvosai az előző pénteken még arra figyelmeztették, pihennie kell. A tenisz és úszás így nem volt kifejezetten ajánlott, de ahogy a CNN visszaemlékezése írja, az akkor 59 éves Holt igazi ausztrál volt, aki imádta a sportot és a kalandokat.

Holt beúszott, és az egyik szemtanú még látta, ahogy elnyelte a víz.

Háromszáz embert vetettek be a keresésben, de így sem találták meg. És elindult az elméletek terjedése. Elterjedt, hogy Holt magánéleti problémái miatt valójában öngyilkos lett - a rendőrség ezt később kizárta. De az is felmerült, hogy valamiféle nemzetközi, kínai vagy orosz akció állt az eset mögött. Egy elmélet szerint

Holt valójában brit kém volt, és egy kínai tengeralattjáró mentette ki az akcióból.

Harold Holt egy korábbi búvárkodásakor.Fotó: STR/AFP

Ezt persze bizonyíték nem támasztja alá. Az emberek egyszerűen csak nehezen hitték el, hogy egy miniszterelnök is megfulladhat, mint bárki más. 

És hogyan emlékeztek meg végül a miniszterelnökről?

Elneveztek róla egy uszodát.

Holt életének érdekessége, hogy halála végül sokkal mélyebb nyomot hagyott az emberekben, és utólag elhomályosította azt, hogy politikailag jelentős lépései voltak: például az ő vezetése alatt állt át Ausztrália a dollárra, és hozzá fűződik a népszavazás, aminek eredményeképp az ausztrál őslakosok is a társadalom tagjaivá váltak. Ő vetett véget a Fehér Ausztrália-politikának is, ami szinte teljesen kizárta a nem európai országokból való bevándorlást, és nyitott diplomáciailag ázsiai országok felé. (CNN)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.