Ellenszert találhattak egy, a gabonatermést tizedelő gombafertőzésre

tudomány
2017 december 22., 10:14
comments 20
Feketerozsdával fertőzött búzaszár.
photo_camera Feketerozsdával fertőzött búzaszár. Fotó: Agricultural Research Service, Public Domain

Amerikai, ausztrál és brit tudósok felfedeztek két módszert annak megállapítására, hogy egy búzamezőn a növények ellenállók-e a feketerozsda (szárrozsda) nevű, a növényeket pusztító gombafertőzést okozó gombafajjal, a Puccina graminisszel szemben.

A felfedezést mérföldkőnek tartják a világ egyik legfontosabb táplálékának számító búza fertőzés elleni védekezésben, mert mostantól genetikai vizsgálatokkal megállapíthatják, hogy a gomba ellenáll-e a búzafélékben megtalálható feketerozsda elleni génváltozatnak, az Sr50-nek, így azt is meg lehet állapítani, hogy kell-e más módon védekezni a fertőzéssel szemben, amely még az 1950-es években is simán elpusztította az amerikai termés 40 százalékát is.

A tudósok szerint ez azért is nagy előrelépés, mert így továbbra is egy lépéssel a gomba előtt maradhatnak, újabb és újabb rezisztens gabonafajták kitenyésztésével. (Via BBC)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.