Ellenszert találhattak egy, a gabonatermést tizedelő gombafertőzésre

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Feketerozsdával fertőzött búzaszár.Fotó: Agricultural Research Service, Public Domain

Amerikai, ausztrál és brit tudósok felfedeztek két módszert annak megállapítására, hogy egy búzamezőn a növények ellenállók-e a feketerozsda (szárrozsda) nevű, a növényeket pusztító gombafertőzést okozó gombafajjal, a Puccina graminisszel szemben.

A felfedezést mérföldkőnek tartják a világ egyik legfontosabb táplálékának számító búza fertőzés elleni védekezésben, mert mostantól genetikai vizsgálatokkal megállapíthatják, hogy a gomba ellenáll-e a búzafélékben megtalálható feketerozsda elleni génváltozatnak, az Sr50-nek, így azt is meg lehet állapítani, hogy kell-e más módon védekezni a fertőzéssel szemben, amely még az 1950-es években is simán elpusztította az amerikai termés 40 százalékát is.

A tudósok szerint ez azért is nagy előrelépés, mert így továbbra is egy lépéssel a gomba előtt maradhatnak, újabb és újabb rezisztens gabonafajták kitenyésztésével. (Via BBC)


Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.