Ellenszert találhattak egy, a gabonatermést tizedelő gombafertőzésre

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Feketerozsdával fertőzött búzaszár.Fotó: Agricultural Research Service, Public Domain

Amerikai, ausztrál és brit tudósok felfedeztek két módszert annak megállapítására, hogy egy búzamezőn a növények ellenállók-e a feketerozsda (szárrozsda) nevű, a növényeket pusztító gombafertőzést okozó gombafajjal, a Puccina graminisszel szemben.

A felfedezést mérföldkőnek tartják a világ egyik legfontosabb táplálékának számító búza fertőzés elleni védekezésben, mert mostantól genetikai vizsgálatokkal megállapíthatják, hogy a gomba ellenáll-e a búzafélékben megtalálható feketerozsda elleni génváltozatnak, az Sr50-nek, így azt is meg lehet állapítani, hogy kell-e más módon védekezni a fertőzéssel szemben, amely még az 1950-es években is simán elpusztította az amerikai termés 40 százalékát is.

A tudósok szerint ez azért is nagy előrelépés, mert így továbbra is egy lépéssel a gomba előtt maradhatnak, újabb és újabb rezisztens gabonafajták kitenyésztésével. (Via BBC)


Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.