Eltűnt a föld színéről a két francia művész, akik Kínában egy falfestménnyel tisztelegtek a Nobel-békedíjas ellenzéki aktivista emléke előtt

külföld
2017 december 22., 12:53
comments 53

A kínai születésű,de francia állampolgár Hu Jiamin és Marine Brossard Sencsen városban vett részt egy művészeti kiállításon, itt festettek fel egy falfestményt, ami a Nobel-békedíjas Liu Hsziao-po emléke előtti tisztelgés volt.

A hongkongi sajtó beszámolója szerint kevéssel a mű elkészülte után a hatóságok már le is fedték a festményt, a két művészt pedig elvitték. Azóta nem tudni semmit hollétükről, kollégáik és barátaik sem tudták elérni őket.

A legismertebb emberi jogi aktivista és ellenzéki Liu idén nyáron halt meg, 2010-ben kapta meg a Nobel-díjat, miközben börtönbüntetését töltötte Kínában. A díjátadóra akkor egy üres széket tettek ki, ez a szék jelent most a falfestményen. 

link Forrás

A mű még december 15-én készült el, ekkor Hu azt mondta a sajtónak, hogy a festményt személyes tiszteletadásnak szánta Liu emléke előtt, nem pedig amolyan kiáltványnak. Arról is beszélt, hogy nem fél, mert Franciaországban él, de még akkor sem félne, ha Kínában élne, mert azt gondolja, az emberek félelmének egy nagy része csak a képzelőerejükből fakad. 

Most viszont úgy fest, hogy Hu rosszul mérhette fel a viszonyokat: a festményt szinte azonnal lefedték, a két művészt pedig civilruhás rendőrök hurcolták el. A beszámolók szerint Hu azt kiabálta közben, hogy ő francia állampolgár, mire az egyik rendőr közölte vele, hogy ez Kína, tudhatná ezt. 

A kínai hatóságok azt állítják, nincs információjuk a két művész hollétéről, a francia nagykövetség pedig nem reagált a BBC megkeresésére. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.