Eltűnt a föld színéről a két francia művész, akik Kínában egy falfestménnyel tisztelegtek a Nobel-békedíjas ellenzéki aktivista emléke előtt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A kínai születésű,de francia állampolgár Hu Jiamin és Marine Brossard Sencsen városban vett részt egy művészeti kiállításon, itt festettek fel egy falfestményt, ami a Nobel-békedíjas Liu Hsziao-po emléke előtti tisztelgés volt.

A hongkongi sajtó beszámolója szerint kevéssel a mű elkészülte után a hatóságok már le is fedték a festményt, a két művészt pedig elvitték. Azóta nem tudni semmit hollétükről, kollégáik és barátaik sem tudták elérni őket.

A legismertebb emberi jogi aktivista és ellenzéki Liu idén nyáron halt meg, 2010-ben kapta meg a Nobel-díjat, miközben börtönbüntetését töltötte Kínában. A díjátadóra akkor egy üres széket tettek ki, ez a szék jelent most a falfestményen. 

A mű még december 15-én készült el, ekkor Hu azt mondta a sajtónak, hogy a festményt személyes tiszteletadásnak szánta Liu emléke előtt, nem pedig amolyan kiáltványnak. Arról is beszélt, hogy nem fél, mert Franciaországban él, de még akkor sem félne, ha Kínában élne, mert azt gondolja, az emberek félelmének egy nagy része csak a képzelőerejükből fakad. 

Most viszont úgy fest, hogy Hu rosszul mérhette fel a viszonyokat: a festményt szinte azonnal lefedték, a két művészt pedig civilruhás rendőrök hurcolták el. A beszámolók szerint Hu azt kiabálta közben, hogy ő francia állampolgár, mire az egyik rendőr közölte vele, hogy ez Kína, tudhatná ezt. 

A kínai hatóságok azt állítják, nincs információjuk a két művész hollétéről, a francia nagykövetség pedig nem reagált a BBC megkeresésére. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.