Eltűnt a föld színéről a két francia művész, akik Kínában egy falfestménnyel tisztelegtek a Nobel-békedíjas ellenzéki aktivista emléke előtt

A kínai születésű,de francia állampolgár Hu Jiamin és Marine Brossard Sencsen városban vett részt egy művészeti kiállításon, itt festettek fel egy falfestményt, ami a Nobel-békedíjas Liu Hsziao-po emléke előtti tisztelgés volt.

A hongkongi sajtó beszámolója szerint kevéssel a mű elkészülte után a hatóságok már le is fedték a festményt, a két művészt pedig elvitték. Azóta nem tudni semmit hollétükről, kollégáik és barátaik sem tudták elérni őket.

A legismertebb emberi jogi aktivista és ellenzéki Liu idén nyáron halt meg, 2010-ben kapta meg a Nobel-díjat, miközben börtönbüntetését töltötte Kínában. A díjátadóra akkor egy üres széket tettek ki, ez a szék jelent most a falfestményen. 

A mű még december 15-én készült el, ekkor Hu azt mondta a sajtónak, hogy a festményt személyes tiszteletadásnak szánta Liu emléke előtt, nem pedig amolyan kiáltványnak. Arról is beszélt, hogy nem fél, mert Franciaországban él, de még akkor sem félne, ha Kínában élne, mert azt gondolja, az emberek félelmének egy nagy része csak a képzelőerejükből fakad. 

Most viszont úgy fest, hogy Hu rosszul mérhette fel a viszonyokat: a festményt szinte azonnal lefedték, a két művészt pedig civilruhás rendőrök hurcolták el. A beszámolók szerint Hu azt kiabálta közben, hogy ő francia állampolgár, mire az egyik rendőr közölte vele, hogy ez Kína, tudhatná ezt. 

A kínai hatóságok azt állítják, nincs információjuk a két művész hollétéről, a francia nagykövetség pedig nem reagált a BBC megkeresésére. (BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.