Embereket megillető jogi státuszt kapott egy hegy Új-Zélandon

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Jogi személy lett a Taranaki-hegy, ezzel a harmadik természeti képződmény lett Új-Zélandon, amely olyan jogi státuszt kapott, ami korábban csak embereknek járt. 

A döntés értelmében nyolc maori törzs és a kormány közösen fog gyámságot viseli a hegy fölött, ami kitüntetett jelentőséggel bír a maoriak számára: mitológiájuk alapján a Taranaki-hegy leszármazottai, és családtagként tekintenek a hegyre. 

A lépés jogi következménye, hogyha ezentúl valaki kárt tesz a hegyben, ugyanúgy lehet majd számon kérni, mintha egy személlyel szemben követett volna el erőszakot. 

Hasonló jogi védelmet kapott idén a Whanganui-folyó is, akkor részletesen is írtunk arról, hogyan történik a természeti képződmények jogi személyként történő elismerése, érdemes ezt a cikkünket is elolvasni

Fotó: Don Smith/robertharding

A kormány álláspontja szerint ez a megegyezés a létező legjobb védelmet nyújthatja a hegynek, ahova idén különösen sok turista áramlott, miután a Lonely Planet tavaly a világ második legjobb felkeresendő helyének nevezte. 

Az egyezségnek része egy bocsánatkérés is: az új-zélandi kormány hivatalosan is elnézést fog kérni a helyi maori törzsektől, amiért korábban elnyomó hatalomként léptek fel a hegy környékén élő emberekkel szemben. 

A maoriak számára az ember egyenértékű az univerzum többi létezőjével, így hegy, folyó és ember között nincs lényegi különbség, nincsenek alá/fölérendelő viszonyok sem e létezők között. 

A 120 ezer éves Taranaki amúgy egy alvó vulkán, utoljára 1775-ben tört ki, és ez Új-Zéland legtöbbet megmászott hegye is. (Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.