Embereket megillető jogi státuszt kapott egy hegy Új-Zélandon

külföld
2017 december 22., 9:31
comments 28

Jogi személy lett a Taranaki-hegy, ezzel a harmadik természeti képződmény lett Új-Zélandon, amely olyan jogi státuszt kapott, ami korábban csak embereknek járt. 

A döntés értelmében nyolc maori törzs és a kormány közösen fog gyámságot viseli a hegy fölött, ami kitüntetett jelentőséggel bír a maoriak számára: mitológiájuk alapján a Taranaki-hegy leszármazottai, és családtagként tekintenek a hegyre. 

A lépés jogi következménye, hogyha ezentúl valaki kárt tesz a hegyben, ugyanúgy lehet majd számon kérni, mintha egy személlyel szemben követett volna el erőszakot. 

Hasonló jogi védelmet kapott idén a Whanganui-folyó is, akkor részletesen is írtunk arról, hogyan történik a természeti képződmények jogi személyként történő elismerése, érdemes ezt a cikkünket is elolvasni

photo_camera Fotó: Don Smith/robertharding

A kormány álláspontja szerint ez a megegyezés a létező legjobb védelmet nyújthatja a hegynek, ahova idén különösen sok turista áramlott, miután a Lonely Planet tavaly a világ második legjobb felkeresendő helyének nevezte. 

Az egyezségnek része egy bocsánatkérés is: az új-zélandi kormány hivatalosan is elnézést fog kérni a helyi maori törzsektől, amiért korábban elnyomó hatalomként léptek fel a hegy környékén élő emberekkel szemben. 

A maoriak számára az ember egyenértékű az univerzum többi létezőjével, így hegy, folyó és ember között nincs lényegi különbség, nincsenek alá/fölérendelő viszonyok sem e létezők között. 

A 120 ezer éves Taranaki amúgy egy alvó vulkán, utoljára 1775-ben tört ki, és ez Új-Zéland legtöbbet megmászott hegye is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt