Petíció indult Matt Damon ellen

külföld
2017 december 23., 07:38
comments 424
Matt Damon a Leépítés című film egyik jelenetében.
photo_camera Matt Damon a Leépítés című film egyik jelenetében. Fotó: Photo credit: Paramount Pictures/AP

Már több mint 22 ezren írták alá azt az online petíciót, amely Matt Damon eltávolítását követeli az Ocean's 8 című filmből. Ez az Ocean's sorozat női főszereplőkkel megvalósított újraindítása, amelyben az eredeti trilógiában játszó Damon egy cameóban bukkanna fel.

A petíció indítói két okból követelik Damon eltávolítását a filmből, mely szerintük "elvileg egy, a nőket felemelő" alkotás volna:

  • Damon állításuk szerint védelmébe vette a Miramax Italy egykori főnökét, aki akkoriban állítólag a zaklatási botrány kulcsfigurájának, Harvey Weinsteinnek hajtott fel nőket;
  • Damon a minap egy nyilatkozatában felvetette, hogy azért van különbség a fogdosás és az erőszak között.

Damon utóbbi nyilatkozatában azt is mondta, hogy "vízválasztóhoz érkeztünk, ami nagyszerű, de van egy dolog, amiről senki se beszél... hogy a férfiak döntő többsége, akikkel együtt dolgoztam, soha nem tenne ilyesmit". Ez elég buta mondat volt, de végül most nem emiatt támadják, hanem mert szerinte "van különbség aközött, ha valaki megcsapkodja a másik fenekét és a nemi erőszakolók meg a gyerekeket szexuálisan zaklatók között". Damon mindkettőt elítélendő viselkedésnek tartja, amelyek ellen fel is kell lépni, de szerinte "összemosni azért nem kéne a két dolgot".

A másik sztori eggyel bonyolultabb. A Weinstein-ügy kirobbanása után Sharon Waxman újságíró azt állította, hogy Damon is részt vett egy 2004-es zaklatási ügy eltusolásában. Waxman akkori értesülései szerint a Miramax Italy akkori vezére, Fabrizio Lombardo hajtott fel nőket Weinstennek. Miközben erről írt, Damon és Russel Crowe is felhívták, hogy kiálljanak Lombardo mellett. A cikkből végül semmi se lett, a New York Times nem hozta le.

Damon azt elismeri, hogy felhívta Waxmant, de azt mondja, hogy neki Weinstein annyit mondott, hogy egy lejárató cikk készül Lombardóról. A producer annyit kért tőle, hogy szakmailag kezeskedjen Lombardóért, és ő ezt tette. A petíció kezdeményezői szerint Damon "nem pusztán nem vett tudomást róla, de még lehetővé is tette Weinstein tűrhetetlen viselkedését". (Via People)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.