Matt Damon azt merte mondani, hogy tán van különbség fogdosás és erőszak között

"Vízválasztóhoz érkeztünk, ami nagyszerű, de van egy dolog, amiről senki se beszél... hogy a férfiak döntő többsége, akikkel együtt dolgoztam, soha nem tenne ilyesmit" - nyilatkozta hétfőn a Hollywoodot, illetve most már a teljes amerikai médiaipart és a politikát is felkavaró zaklatási ügyekről Matt Damon a Business Insidernek. Igen buta mondat volt, pláne, hogy alaposan félre is vitte a beszélgetést a mondandójáról. Damonnak - és másoknak is - ugyanis voltak már érdemi, megfontolandó észrevételei is a zaklatási ügyekkel, illetve az arra adott népi reakcióval kapcsolatban.

"Azért van különbség aközött, ha valaki megcsapkodja a másik fenekét és a nemi erőszakolók meg a gyerekeket szexuálisan zaklatók között, nem?" - mondta például még a múlt héten az ABC-nek adott interjújában. "Mindkét viselkedéssel szemben fel kell lépnünk, és nem kérdés, hogy mindkettőt el kell törölnünk, de összemosni azért nem kéne a két dolgot, nem?"

Véleményével nem aratott tetszést a Hollywoodban rendszerszintű szexuális zaklatások ügyére a figyelmet a Weinstein-botrány után személyes vallomásaikkal felhívó kollégái körében. Rose McGowan, Weinstein egyik áldozata "keménynek" minősítette Damon megjegyzéseit, Minnie Driver pedig - aki Damonnal együtt szerepelt a Damonnak áttörést hozó Good Will Huntingban - azt mondta, hogy ebben az ügyben Damon "teljesen botfülű".

Alyssa Milano, a saját vallomásával a #metoo kampányt elindító színésznő pedig azt írta, hogy ő maga a szexuáliszaklatás-spektrum minden elemével találkozott már, és "mindegyik fájdalmas. És mindegyik kapcsolódik a patriarchátushoz és a normalizált, elfogadott, tán még el is várt nőgyűlölethez".

De voltak támogató hozzászólások is, jellemzően persze férfiaktól. A forgatókönyvíró-rendező Allison Burnett például azt írta, hogy

"Hallottam már weinsteint összemosni Frankennel, ti nem? Hallottam már tinédzserekkel randizó férfiakat lepedofilozni, még ha a szó szoros értelmében nem is azok. Összemosódnak a dolgok, Damon mondatai már-már banálisak a maguk nyilvánvalóságában".


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.