Rasszista botrányba keveredett a brit királyi család magyar származású hercegnője

Michaela kenti hercegnő könyve magyarországi bemutatóján a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt 2017. április 5-én.Fotó: Zoltan Balogh/AP

A hercegnő "fel van zaklatva, nagyon sajnálja, ha valakit megbántott", közölte Michaela Mihály* kenti hercegnő szóvivője, miután a közösségi médiában nagy felháborodás kavarodott abból, hogy a hercegnő egy fekete férfit ábrázoló brosst viselt a Buckingham palota szerdai karácsonyi bankettjén.

Az ilyen brossok nagyon népszerűek voltak a 17-18. századi Európában, de a 21. századi kontextusban már zavarba ejtőnek tűnhetnek. Pláne akkor, ha az eseményen, amin viselik, feketék is felbukkanhatnak. Márpedig a királyi család idei karácsonyi bankettje ilyen volt, ezen ugyanis már Harry herceg menyasszonya, Meghan Markle amerikai színésznő is részt vett. Ő pedig részben afroamerikai származású, egyik ük-ükapja még rabszolga volt.

Mihály hercegné, aki részben magyar származású, anyai nagyapja gróf Szapáry Frigyes volt, szóvivője tájékoztatása szerint ajándékba kapta a brosst, amit már rengetegszer viselt korábban. De most, a botrány után nem fogja többé viselni. (Via BBC, Jezebel)

* A hercegnő hivatalos titulusa Princess Michael of Kent, amúgy Marie Christine von Reibnitz a neve. Hercegnéként viszont férje nevét viseli, mert saját jogon csak bárónő, így saját nevével nem viselhetné a hercegi címet. Elnézést a hibáért és köszönet olvasónknak, Huszár Attilánénak, hogy felhívta erre a figyelmem.