Még a védőbeszédjükben is Erdogan rendszerét szidják, képtelen ítéletet hozni a bíróság

külföld
2017 december 26., 06:32
comments 21

Elnapolással végződött a Cumhuriyet című kormánykritikus török lap terrorizmussal vádolt 17 munkatársának hétfői pere Isztambulban. A meghallgatáson előbb Ahmet Sik oknyomozó újságírót vezettette ki a bíró, mert Erdogan rendszerét

"kegyetlenségre felesküdött autoriter rezsimnek" 

nevezte. Miután kivezették, Sik politikai pernek, koncepciós eljárásnak nevezte az eljárást. A főszerkesztő, Murat Sabuncu tiltakozásul nem szólalt meg a tárgyalóteremben, így a bíró március 9-re napolta el a tárgyalást. A hétfői meghallgatás ideje alatt az isztambuli igazságügyi palota épülete előtt tüntetők követeltek igazságot a újságíróknak.

photo_camera Fotó: BULENT KILIC/AFP

A Cumhuriyet munkatársait július 24-én fogták perbe, mert a vád szerint támogatták a Kurdisztáni Munkáspártot, illetve Fethullah Gülen nemzetközi mozgalmát. A letartóztatott újságírók nagy részét időközben szabadlábra bocsájtották, de négyen, Murat Sabuncu főszerkesztő, Akin Atalay, a lap igazgatótanácsának elnöke, Ahmet Sik oknyomozó újságíró és Emre Iper, a lap könyvelője tizennégy hónapja él rácsok mögött.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.