Most kiderül, milyenek voltak a hétköznapok az ókori Egyiptomban

2017 december 31., vasárnap 15:29
54

Londoni kutatók egy különleges radiológiai technikával láthatóvá tették azokat a szövegeket, melyek a múmiapólyákon találhatók - írja a BBC.

A múmiapólyával -mely részben papiruszból készült - tekerték be a halottak testét, mielőtt koporsóba tették őket. A felfedezésnek köszönhetően a tudósok most nagyobb betekintést nyerhetnek az ókori egyiptomiak mindennapjaiba, ugyanis a fáraók sírjainál található propagandaszövegekkel ellentétben ezeken nem az utókornak szóló, dicsőítő üzenetek olvashatók. Az újrafelhasznált papiruszokon olyan hétköznapi dolgok vannak, mint például egy egyszerű bevásárlólista. Azzal, hogy ezeket a papiruszokat a múmiapólyáknak köszönhetően 2000 éven át sikerült megőrizni, rengeteg új információhoz juthatnak a kutatók. Bár a ragasztások és az idő múlása miatt a szövegek részben olvashatatlanok voltak, most az új eljárásnak köszönhetően ezek is láthatóvá váltak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt