Nagy-Britannia büntetőadót vetne ki a közösségi médiára a szélsőséges tartalmak miatt

Adót vetne ki a közösségi médiát felügyelő cégekre a brit nemzetbiztonsági államtitkár. Ben Wallace szerint a Facebook, a Google és társaik túl lassan távolították csak el a szélsőséges tartalmakat az oldalaikról, így a kormányoknak kellett fellépniük. Szerinte a cégek "kegyetlen profithalmozóként" léptek fel, így a kormányoknak kellett milliárdokat költeniük a net szabályozására. A techcégek ráadásul még segítséget is kértek a kormányoktól a szélsőséges tartalmak elleni küzdelemben.

A Sunday Timesnak adott interjújában Wallace azzal vádolta a techcégeket, hogy nem akadályozzák meg az online radikalizációt. "Azért kell nekünk deradikalizálnunk radikalizálódott embereket, mert ők nem távolítják el olyan gyorsan ezeket a tartalmakat, mint tudnák" - mondta. Wallace-t a titkosító appok is idegesítik, szerinte azzal, hogy a cégek megtagadják a hozzáférést a titkosított üzenetekhez, anarchisztikus, erőszakos hellyé tették az internetet.

Valójában ha a titkosított kommunikációt biztosító cégek bárkinek, akár csak a kormányoknak hozzáférést biztosítanának a titkosított üzenetek tartalmához, azzal gyakorlatilag olyan kiskapukat kéne beilleszteniük a titkosító rendszerükbe, amit aztán rosszindulatú szereplők is kihasználhatnak, értelmetlenné téve ezzel az egész szolgáltatást. Vagyis a techcégek nem eredendő gonoszságból, hanem puszta technológiai szükségszerűségből utasítják vissza ezt.

Abból a szempontból persze ez lényegtelen, amiből Wallace nézte az ügyet. Az ugyanis tény, hogy a tartalmak lassú eltávolítása és a titkosítás terjedése növeli a kormányzati erőszakszervezetek költségeit. Wallace ezt a helyzetet kezelné egy új adó bevezetésével, amit a "kevésbé kooperatív" vállalkozásokkal fizettetne meg. "Ne tegyünk már úgy, mintha csak azért nem lennének kegyetlen profithalmozók, mert pólóban ülnek babzsákokon. Kegyetlenül eladják a személyes adatainkat hitelezőknek és pornócégeknek, de nem adják át ezeket a demokratikusan megválasztott kormányainknak" - mondta. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.