Nagy-Britannia büntetőadót vetne ki a közösségi médiára a szélsőséges tartalmak miatt

2017 december 31., vasárnap 7:38
78

Adót vetne ki a közösségi médiát felügyelő cégekre a brit nemzetbiztonsági államtitkár. Ben Wallace szerint a Facebook, a Google és társaik túl lassan távolították csak el a szélsőséges tartalmakat az oldalaikról, így a kormányoknak kellett fellépniük. Szerinte a cégek "kegyetlen profithalmozóként" léptek fel, így a kormányoknak kellett milliárdokat költeniük a net szabályozására. A techcégek ráadásul még segítséget is kértek a kormányoktól a szélsőséges tartalmak elleni küzdelemben.

A Sunday Timesnak adott interjújában Wallace azzal vádolta a techcégeket, hogy nem akadályozzák meg az online radikalizációt. "Azért kell nekünk deradikalizálnunk radikalizálódott embereket, mert ők nem távolítják el olyan gyorsan ezeket a tartalmakat, mint tudnák" - mondta. Wallace-t a titkosító appok is idegesítik, szerinte azzal, hogy a cégek megtagadják a hozzáférést a titkosított üzenetekhez, anarchisztikus, erőszakos hellyé tették az internetet.

Valójában ha a titkosított kommunikációt biztosító cégek bárkinek, akár csak a kormányoknak hozzáférést biztosítanának a titkosított üzenetek tartalmához, azzal gyakorlatilag olyan kiskapukat kéne beilleszteniük a titkosító rendszerükbe, amit aztán rosszindulatú szereplők is kihasználhatnak, értelmetlenné téve ezzel az egész szolgáltatást. Vagyis a techcégek nem eredendő gonoszságból, hanem puszta technológiai szükségszerűségből utasítják vissza ezt.

Abból a szempontból persze ez lényegtelen, amiből Wallace nézte az ügyet. Az ugyanis tény, hogy a tartalmak lassú eltávolítása és a titkosítás terjedése növeli a kormányzati erőszakszervezetek költségeit. Wallace ezt a helyzetet kezelné egy új adó bevezetésével, amit a "kevésbé kooperatív" vállalkozásokkal fizettetne meg. "Ne tegyünk már úgy, mintha csak azért nem lennének kegyetlen profithalmozók, mert pólóban ülnek babzsákokon. Kegyetlenül eladják a személyes adatainkat hitelezőknek és pornócégeknek, de nem adják át ezeket a demokratikusan megválasztott kormányainknak" - mondta. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt