Saját anyja szerint zsidó származású a legismertebb amerikai neonáci honlap vezetője

külföld
2018 január 03., 20:18
comments 305

A legismertebb amerikai náci honlap, a Daily Stormer egyik kezelője, Andrew “Weev” Auernheimer anyja beszélt arról a Newsweeknek, hogy fia családjának mindkét ágán vannak zsidó felmenők. 

A 32 éves Auernheimer nemrég arról beszélt egy podcastban, hogy a zsidók tehetnek arról, hogy a honlapjuk elveszítette a .com domainjét, miután egy szélsőjobboldali férfi meggyilkolta a Charlottesville-ben tüntető Heather Heyert, akit aztán a Daily Stormer nekilátott gyalázni

Auernheimer arról beszélt ebben az adásban, hogy „ha nem hagytok minket békésen tiltakozni, akkor az egyetlen választásunk, hogy meggyilkolunk titeket. A gyerekeiteket. Hogy megöljük az egész családotokat. A szólásszabadság hiányában egyetlen eszközünk marad, hogy kifejezzük tiltakozásunkat, és az az, hogy lemészárlunk titeket, mint a kutyákat. És meg fogjátok kapni, és a gyerekeitek meg fogják érdemelni a halált”. 

A Daily Stormer ugyan rengeteg tárhelyét elveszítette az elmúlt hónapokban, és folyamatosan költöznie kell, de a szerkesztők anyagilag jól jártak, havi több ezer dollár jár nekik névtelen adományozóktól. 

A podcast házigazdája Christopher Cantwell volt, aki maga is ott járt Charlottesville-ben, és jelenleg házi őrizetben van, mert a vádak szerint könnygázt használt a tüntetésen. Auernheimer felvetése a zsidó gyerekek lemészárlására kellemetlen helyzetbe is hozhatta, mivel gyorsan megjegyezte a műsort hallgató FBI-ügynökök és ügyészek kedvéért, hogy zsidók megölése szerinte bizonyosan egy nem kívánatos megoldás. 

De a Newsweek beszámolója szerint Auernheimer nem tántorított eredeti témájától, és arról beszélt, hogy azért a kísérletért, ahogy megpróbálták elhallgattatni, gyilkossággal kell visszavágni. Ismét elmondta, hogy nem maradt más eszközük, most már, hogy az interneten nem beszélhetnek szabadon, és ez a gyilkosság. Kitért később arra is, hogy a bosszúnak a zsidók felső osztályára, a legzsidóbb zsidókra kell fókuszálnia. 

A Newsweek próbálta felvenni a kapcsolatot Auernheimerrel, de nem jártak sikerrel. A férfi állítólag jelenleg Ukrajnában él, miután börtönben ült egy hackertámadásért. 

Auernheimer esetleges zsidó származásáról már 2012-ben írt a Gawker, a férfi akkor tagadta az egészet, most viszont a saját anyja is megerősítette ezt a Newsweeknek: Alyse Auernheimer elmondta a lapnak, hogy elszomorította, ahogy fia gyerekek halálát kívánta. Anya és fia között már több mint egy évtizede nincs kapcsolat, mint a nő fogalmazott, a férfi nem szereti őket. Beszélt arról is, hogy Auernheimer egy nagy, vegyes származású családba született, ahol őslakos örökség mellett minden bizonnyal jelen van a zsidó származás is, a család mindkét ágán. 

A hackerként is aktív Auernheimer közismerten az egyik legszélsőségesebb szereplő az amerikai szélsőjobboldalon, olyan fórumokról is kitiltották már, melyeket kifejezetten a szólásszabadság ígéretével hirdetnek. 

A Newsweek kereste az FBI-t is Auernheimer legutóbbi podcastos szereplésével kapcsolatban, de az ügynökség nem kívánt reagálni. A lap arról is ír, hogy a Daily Stormer kommentoldalaként működő aloldalon már korábban örökös kitiltással fenyegettek mindenkit, aki Auernheimer esetleges zsidó származásáról írna. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.