Meghalt Toyoda úr, a Toyota világsikerének atyja

gazdaság
2018 január 06., 11:14
comments 101

88 éves korában elhunyt Tojoda Tacuro (Tatsuro Toyoda) a Toyota japán autógyár volt elnöke, akinek ideje alatt a japán autógyár meghódította a világot. A férfi december 30-án hunyt el.

Toyoda 1984-ben Kaliforniában egy Toyota Novában.
photo_camera Toyoda 1984-ben Kaliforniában egy Toyota Novában. Fotó: Paul Sakuma/AP

Apja alapította a céget, aminek ő volt a hetedik elnöke, és élete végéig tanácsadója maradt.

Tojoda Tacuro nevéhez fűződik a Toyota óceántúli áttörése, a nyolcvanas években ugyanis, hogy piacot szerezhessen a cég az Egyesült Államokban, a General Motorssal közös üzemet nyitott (NUMMI projekt), így a Toyota a védővámok megkerülésével tudta értékesíteni autóit az USA-ban.

Mára a cég a General Motors, a Volkswagen és a Reanult-Nissan konzorcium mellett a negyedik legnagyobb autógyártó. A márkanevet a családnévből képezték, de a d betűt t-re cserélték, mert az szerencsét hoz.

A Tokióban mérnöknek tanuló, majd New Yorkban mesterfokozatot szerző Tojoda Tacuró nevéhez fűzödik a költséghatékony termelést megalapozó leanmenedzsment kidolgozása (TPS) is. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.