Megtiltotta az iskoláknak a hivatal, hogy engedély nélkül nyilatkozzanak

Fotó: Független Diákparlament

Szerdán az RTL nyomán 444 is beszámolt róla, hogy egy komáromig szakgimnázium bejáratánál egy táblára kifüggesztették az igazgatói intőt kapó diákok neveit és osztályait. 

Az esettel kapcsolatban egy neve elhallgatását kérő tanár nyilatkozott az RTL Klubnak, és helytelennek nevezte a gyakorlatot, amit a csatornának nyilatkozni nem akaró igazgató maga vezetett be. Később a tanárt az igazgató utólag számonkérte, jegyzőkönyvet vettek fel az esetről, noha a nyilatkozatra tanítási időn kívül került sor. 

 A tévé megszólaltatta az oktatási jogok biztosát, aki szerint jogellenes ami a komáromi gimnáziumban történik. Az intézményt felügyelő Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal akkor annyit közölt a nyilvánossággal, hogy az nem is szégyenfal, a belső vizsgálat nyomán pedig arra jutottak, hogy a jövőben az iskolában eltekintenek a gyakorlattól. 

Az RTL híradója szombaton arról számolt be, hogy a Nemzeti Szakképzési Hivatal körlevélben utasította az iskolákat, hogy mostantól csak abban az esetben nyilatkozhatnak a sajtónak, ha arra a hivatal engedélyét adta. Az iskola köteles "hírzárlatot" elrendelni, adatokat gyűjteni, választervezetet írni, és megküldése előtt azt a hivatallal egyeztetni. 

A cikk megjelenése után a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal azt közölte, hogy a szakképzési centrumok részére az általános kommunikációs eljárásrendről szóló tájékoztatót tavaly december 21-én küldte ki, míg a komáromi iskola pedagógusa 2018. január 3-án nyilatkozott. „A pedagógus nyilatkozatát sem az iskola, sem a hivatal nem szankcionálta. A körlevél rögzítette a Hivatal fennállása óta működő eljárásrendet, miszerint a centrumok egyeztetnek a fenntartóval a sajtómegkeresésekkel kapcsolatosan. Ezzel egységesebb és bővebb válaszokat kaphatnak a sajtóorgánumok, ami tovább segítheti a közvélemény hatékonyabb tájékoztatását. Tehát a levél célja, hogy javítsa a fenntartó és az iskolák közötti pontos és gyors információcserét” - írta a hivatal.