Nem fogadta Orbánt túl nagy lelkesedéssel a bajor CSU, bár trollmágnesnek még mindig használható

Tbg
POLITIKA
2018 január 06., 12:59
comments 192

Az MTI közölt németországi lapszemlét azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Bajorországba látogatott.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap szombati számában Az ő barátja címmel közölte Klaus-Dieter Frankenberger kommentárját, amely szerint a bajor Keresztényszociális Unióban (CSU) nagyon a szívükbe zárták Orbán Viktort, és gyakran meg is hívják, de nem tudni, hogy azért-e, mert a "menekültelhárítási csata hősét tisztelik benne", vagy azért, mert más érdekek kötik őket össze Magyarországgal. Mindenesetre egy ilyen fellépés lehetőséget kínál Orbán bírálóinak, hogy felhánytorgassák a szabadságjogok megsértését, neki pedig arra, hogy magát a „keresztény Nyugat megmentőjeként” beállítva még nagyobb nyilvánossághoz jusson és felháborodást okozzon. 

A FAZ szerzője hozzátette, dicséretes, hogy a CSU keresi a rendszeres kapcsolat lehetőségét a közép-európai kormányfőkkel, „de jobban is odafigyelhetett volna, mielőtt felmenti Orbánt” a jogállamisággal kapcsolatos ügyekben. 

Frankenberger szerint Orbán az integrációhoz kételkedéssel viszonyuló vezetők közé tartozik az EU-ban, ami nem bűn, de kérdés, vajon ez érdekében áll-e a CSU-nak, amely ugyan indokoltan utasítja el az európai egyesült államok gondolatát, de pontosan látja, hogy  „Németországnak kell viselnie a legnagyobb terhet, ha mások megtagadják a tehermegosztást”.

A Die Welt című napilap online kiadásában Orbán úgy tesz, mintha menekültek százezrei lennének úton címmel közölte Thomas Vitzhum összeállítását, amely szerint a CSU „körüludvarolja Orbánt”, akinek feladata a bajor párt önbizalmának erősítése, azonban a bajorok és a magyar kormányfő a politika tartalmát illetően már nem állnak annyira közel egymáshoz, mint a menekültválságban.

A parlamenti választásra készülő magyar kormányfő számára a nagyszabású fogadtatás Németországban egy üzenet a magyar választóknak, az őszi tartományi parlamenti választásra készülő CSU számára pedig Orbán fogadása "jelzés is a konzervatív polgároknak", akik más pártokra szavaztak a tavalyi szövetségi parlamenti választáson.

A CSU számára Orbán a „magyar szocializmus sírásója”, a menekültpolitikában kemény irányvonal megtestesítője, az EU-integráció ügyében pedig a kétkedőkhöz, szkeptikusokhoz tartozik, akik valamennyi területen az integráció visszafordítását, a nemzetállamok erősítését szorgalmazzák.

Azonban 2018 nem 2015, amikor a CSU-nak az Angela Merkel menekültpolitikájával szembeszálló politikusként volt szüksége Orbánra. 

Az idők megváltoztak, és a CSU-s szövetségi parlamenti képviselők közül messze nem mindenki volt boldog a magyar kormányfő meghívásától, akinek így bírálatokkal is szembesülnie kellett, a többi között hozzátéve, hogy míg a CSU-ban azt hangsúlyozzák, hogy 2015 óta sok eredményt sikerült elérni, Orbán „úgy állítja be a helyzetet, mintha még mindig százezrek lennének úton Európa felé”.

Orbán antiszemita minták alapján politizál

A Spiegel Online hírportál Fegyvertársak között címmel közölte Florian Gathmann írását, amely szerint Orbán Viktor „maximális figyelmet” biztosít a CSU-s szövetségi parlamenti képviselők találkozójának, de „fellépése nem csak segít a pártnak”.

A szerző kifejtette, hogy Horst Seehofer és sokan mások a CSU-ban „egyet s mást elnéznek” Orbán Viktornak, és nem tesznek különbséget a „fiatal és a mostani” énje között, az egykori szabadságharcos és a mai kormányfő között, aki „szívesen korlátozza országában a másként gondolkodók szabadságát”, a „Soros György által finanszírozott CEU elleni harcot antiszemita minták" alapján folytatja, és az utóbbi években rendre szembehelyezkedett az EU döntéseivel, különösen a menekültpolitikában.

A szerző szerint mindez nem fér össze a „lényegében egyértelműen EU-párti” CSU-val, amely évtizedek óta a gyakorlatban mutatja meg, hogy miként kell egy tartományt a „világra nyitott, plurális” módon kormányozni. 

Így a CSU-ban egyesek nem is tartották jó ötletnek Orbán meghívását, bár ezt senki sem mondja ki nyíltan.

Ugyanakkor a tanácskozást a szervezők a polgári-konzervatív politika csúcstalálkozójának szánták, és ebbe „mégiscsak beleillik Orbán, aki Európában mindenkinél keményebb a menekültpolitikában”, és fellépése „provokáció is a testvérpárt Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és különösen annak elnökével, Angela Merkellel szemben”. (MTI)

Orbán Viktor kabinetjének videója itt nézhető meg az útról. 

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.