Albumban mutatták be a szovjet szanatóriumok sci-fikbe illő esztétikáját

külföld
2018 január 08., 08:29
comments 35

Maryam Omidi közösségi finanszírozással szedte össze a pénzt, melyből aztán végiglátogatta a Szovjetunió egykori csúcsszanatóriumait, majd egykori és jelenlegi fotókból egy albumot állított össze, ami tavaly év végén meg is jelent

link Forrás

Szerencsére viszont nem muszáj megrendelni a könyvet, hogy betekinthessük a ebbe a különleges esztétikájú világba: Omidi az Instagramra is felpakolt rengeteg fotót. Mint Omidi írja könyve előszavában, míg a nyugati üdülést dekadens időtöltésnek tekintették a kor szovjet vezetői, a szanatóriumi kultúra az emberi test ápolásáról szólt. A korszak utópisztikus víziói jelentek meg ezekben az épületekben, ahol minden a tudatos testápolásnak volt alárendelve, hogy a munkások utána megújult erővel térhessenek vissza építeni a szocializmust. 

A gyűjteménybe került magyarországi fénykép is: 

link Forrás
link Forrás
link Forrás

Az épületek közül ma már számos igen rossz állapotban van, de a legtöbb még mindig működik. Omidi Örményországtól Üzbegisztánig járta be a régiót, összesen 45 intézményt keresett fel. 

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.