Az Apple két befektetője azért aggódik, hogy árthat a gyerekek mentális egészségének a túl sok okostelefonozás

TECH
2018 január 08., 09:06
comments 30

Az Apple két befektetője is nyomást kezdett gyakorolni a vállalatra: azt hánytorgatják fel, hogy milyen hatása lehet a gyermekek mentális egészségére az okostelefon-használat, illetve hogy vezethet-e ez függőséghez. 

A Jana Partners és a California State Teachers’ Retirement System a két befektető, melyek a jelek szerint közegészségügyi szempontokat helyeztek az üzleti érdekek elé. Az utóbbi valójában egy nyugdíjalap, de igen komoly részesedéssel: a kaliforniai tanárok megtakarítását kezelő alap több mint 1,5 milliárd dollárnyi Apple-részvénnyel rendelkezik. A Jana pedig az egyik legismertebb úgynevezett aktivistabefektető, azaz olyan befektető, amely rendszeresen kiáll társadalmi kérdések mellett. 

A két befektető közös levele szerint szándékolatlan káros következményei lehetne a gyerekek és tinédzserek okostelefon-használatának, és arra szólították fel az Applet, hogy végezzen kutatásokat a témában, illetve álljanak elő olyan beállításokkal, melyekkel korlátozni lehet a gyerekek képernyő előtt töltött idejét, illetve az elérhető tartalamkat. 

A befektetők szerint világos igény mutatkozik arra, hogy az Apple több választási lehetőséget biztosítson a szülőknek, illetve több eszközt adjon a kezükbe, mellyel szabályozhatják, hogy a fiatal felhasználók a megfelelő módon használják a termékeiket. Szerintük ezeknek a kérdéseknek a kezelése az összes befektető hosszútávú érdekeit szolgálja. Kitértek arra is, hogy ha nem születik megoldás erre a problémára, akkor törvényi szabályozással léphetnek majd fel a vállalattal szemben, ami árthat az Apple gazdasági teljesítményének. 

Levelükben idézték a közelmúlt több kutatását is, ami többek között a figyelem csökkenését regisztrálta a diákok között, illetve a megnövekedett depressziós esetek számát a fiatalok körében. 

A Jana és a Calstrs kevesebb mint 1 százalékát birtokolja az Apple összes részvényének (a vállalat tőzsdei értéke jelenleg 890 milliárd dollár), de úgy látják, hogy ez egy olyan fontos kérdés, ami a többi részvényest is érintheti. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.