Hosszú hallgatás után Kínát is elérte a #metoo

Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

Kínába is beszivárgott a #metoo híre és a Guardian riportja szerint egyre többen mernek hangot adni annak, ha férfiak - kihasználva hatalmi pozíciójukat - zaklatták őket. Az októberi Weinstein-ügy után Amerikában, Európában és Ázsiában is százával borultak ki a bilik és kerültek nyilvánosságra esetek, de Kína kimaradt az első körből. 

Ennek nyilvánvalóan az az oka, hogy az ország vezetői kizárólagos hatalmat gyakorolnak a belső nyilvánosság felett, a kínai országvezetés pedig hagyományosan érzékeny a külvilágból betüremkedő globális jelenségekre, amik felett nincs ellenőrzése. A #metoo tipikusan ilyen, és a férfiak vezette kommunista párt fenyegetést lát a mozgalomban. Nőjogi szervezetek becslése szerint Kínában a nők 80 százaléka tapasztal meg valamilyen szexuális abúzust.  

Szórványos esetek azért felszínre kerültek, de mozgalom nem indult Kínában, most viszont mintha áttörne valami.  A 30-as éveiben járó Luo Kiankan január 1-i posztjában egy 12 évvel ezelőtti esetet idézett fel, amikor - hiába tiltakozott és kiabálta, hogy még szűz -  tanára rávetette magát és kevés híján megerőszakolta, majd megfenyegette ha erről bárkinek beszél. Ő hirdette meg a #metoo kínai megfelelőjét, a #WoYeShi-t. Ezen felbátorodva  

Huang Szekin kantoni újságíró, aki 2012-ben maga is erőszak áldozata volt, saját szakmáján belül kezdte gyűjteni az eseteket, vele párhuzamosan egy Zeng Hszi nevű kínai diák kampányt indított a szexuális erőszak megszüntetéésért. A mozgolódás még nem érte el azt a szintet, ami zavarná a pártot, de ha így lesz, a párt aligha marad tétlen. Mióta Hszi-Csin-ping 2012-ben hatalomra lépett, a hatalom még keményebben fellép az önszerveződő aktivistákkal szemben. (Guardian)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.