Minden második festmény ócska hamisítvány volt a Modigliani-kiállításon

Egy kivételével hamisítvány volt az  összes alkotás, amelyet lefoglaltak a tavalyi genovai Modigliani-tálaton - ismertette kedden a szakértői vizsgálat eredményét az olasz város ügyészsége, amely egy toszkánai művészettörténész feljelentése nyomán még a kiállítás ideje alatt lefoglalt 21 kétes eredetű vásznat, a kiállított művek felét. 

A vizsgálat szerint a lefoglalt festmények otromba hamisítványok mind a festéket, mind az ecsetkezelést illetően, a keretek pedig Kelet-Európából és az Egyesült Államokból származnak, vagyis egyáltalán nem köthetők Amedeo Modiglianihoz (1884-1920), az elnyújtott, hosszúkás emberalakjairól híres modernista festőhöz. 

A képeink nem a genovai kiállításon készültekFotó: GABRIEL BOUYS/AFP

A hamisítványokkal kapcsolatban három személy, köztük a tárlat kurátora, Rudy Chiappini ellen folyik nyomozás. A genovai Dózse-palota, ahol a március közepén nyílt kiállítást rendezték, csalás áldozatának mondja magát, és arra hivatkozik, hogy egy külső céget bízott meg a szervezéssel. Az ügyészségi vizsgálat nyomán a múzeum idő előtt bezárta júliusban kiállítást, és leszögezte, hogy jelentős anyagi és erkölcsi kár érte a botrány miatt. A múzeum honlapja szerint a kiállításon szereplő alkotásokat olyan jelentős múzeumoktól vették kölcsön, mint a párizsi Musée de l'Orangérie, a Musée National Picasso, az antwerpeni Koninklijk Múzeum, a cambridge-i Fitzwilliam Múzeum, a milánói Brera Képtár, továbbá „rangos európai és amerikai gyűjteményektől”. A Dózse-palota hangsúlyozta, hogy a gyanúsítottak között szereplő kurátor, Chiappini „nemzetközi szintű tálatok elismert szervezője”, 20 éve vezeti a Luganói Művészeti Múzeumot. 

Fotó: Alexei Danichev/Sputnik

Szakértők szerint több, a toszkánai mesternek tulajdonított hamisítvány is forgalomban van. Nagy botrányhoz vezetett három feltételezett Modigliani-szobor megtalálása 1984-ben. A művész szülővárosában, Livornóban a csatornából kihalászott műveket neves szakértők eredetinek minősítették, ám később kiderült, hogy diákcsíny történt, amelynek kifejezett célja volt, hogy bolondját járassa a műkritikusokkal. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.