Speciális betegsége és orvosválasztása miatt kapott 2022-re időpontot a bélendometriózisban szenvedő énekesnő

Egészségügy
2018 január 09., 12:11
comments 308

link Forrás

Vasárnap nagyot ment Krámli Kinga története a Facebookon, és az országos sajtó is felkapta a 34 éves nő történetét. 

A pedagógusként és énekesnőként is dolgozó nő elkeseredésében posztolt: IV. stádiumú, súlyos bélendometriózisban szenved, csak egy összetett operáció enyhíthetné mindennapos fájdalmait. A speciális műtétre csak 2022. január 19-re kapott időpontot, ennél hamarabb csak akkor végezték volna el rajta az operációt, ha bélelzáródása van, és életmentő beavatkozásra van szükség. A B-terve az volt, hogy magánklinikán 2 millió forintért elvégzik a műtétet. 

Az endometriózis során a méhnyálkahártya darabkái megjelennek a méhen kívül és betörnek más szervekbe. A betegség egy speciális esete a bélendometriózis, amely során a belek összenőnek a méhhel és a petefészekkel. 

Az üggyel kapcsolatban hétfőn a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleményt adott ki, amiben közölték, hogy nem határoznak meg heti vagy éves beavatkozásszámot, nem igaz hogy heti egy ilyen műtétre kerül csak sor, a várakozási idő pedig általában 2 hónap, az alkalmazott gyógyszereket nagy százalékban fedezi a társadalombiztosító.

link Forrás


Krámli Kinga azóta újra írt a Facebookon, megköszönte a támogatást és a leveleket. A két bejegyzésből kiderül, hogy a négyéves várakozás két okból adódik: a bélendometriózis egy összetett diagnózis, több szakorvost igényel, Krámli Kinga pedig - aki 9 éve szenved a betegségtől - ragaszkodik orvosához. A jó hír, hogy időközben magánúton sikerült a pénzt összegyűjteni az operációra, amire hamarosan sor kerülhet. Krámli Kinga fontosnak tartja továbbá jelezni, hogy se nem volt célja pénzt gyűjteni a műtétre, és nem akarta politikai síkra sem terelni az ügyet. 

A NEAK közleményében azt írta még, hogy öt év alatt 60 százalékkal csökkentek a várólisták, sőt "a kormány intézkedéseinek köszönhetően elmondható, hogy ma Magyarországon az egyik legrövidebb a várakozási idő az OECD-országok között".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.