Civilek megkérdezték a pártokat, mit kívánnak tenni parlagfű-ügyben. Azok meg válaszoltak!

parlagfű
2018 január 11., 15:58

Magyarországon világviszonylatban is kiugróan durván virul a parlagfű. A kétmillió magyar életét hetekre-hónapokra rendszeresen megkeserítő, megnehezítő invazív, allergén gyomnövény pollenje nyár végén, kora ősszel gyakran az ország teljes területén az allergia-tüneteket kiváltó határértéket többszörösen van jelen a levegőben. Ez hungarikum, a Parlagfű Pollen No Egyesület szerint ilyen durva helyzet semelyik más országban nem tapasztalható.

Az államilag szervezett parlagfű elleni védekezés ugyanakkor még az Állami Számvevőszék szerint sem ér semmit, az erre költött százmillióknak nincs észlelhető hatása. Ennek fényében különösen érdekes, pláne választási évben, hogy kívánnak-e változtatni ezen a helyzeten a politikai pártok.

Az Egyesület két másik civil szervezet segítségével (Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége, Levegő Munkacsoport) nyolc kérdésből álló, erősen operatív szemléletű kérdőívet küldött szét a látható méretű pártok között:

A kérdések:

1. Véleményük szerint mi az oka, hogyaz allergiások védelmét szolgáló 221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet által biztosított jogi háttér ellenére azóta elfogadhatatlanul magas szinten stagnál a parlagfű-pollenkoncentráció?
2. Bevezetnék-e a parlagfűszezon előtti külterületi parcellaszintű ellenőrzést (minden földterületre vonatkozóan), hogy még a pollenszórás előtt, szankcionálás nélkül lehessen figyelmeztetni a fertőzött földek tulajdonosait, és hogy a közmunkásokat időben, célzottan lehessen a problémás területekre irányítani?
3. Önök szerint hogyan lehetne a jelenleg kétlépcsős (földhivatal-növényvédelem) hatósági eljárást úgy egyszerűsíteni, hogy az észlelés és a mentesítés között ne hetek-hónapok teljenek el?
4. Hogyan motiválnák a hatóságokat a parlagfű-felderítés és -mentesítés, mint fontos társadalmi feladatok hatékony és eredményes ellátására, hogyan oldanák meg az illetékesek számonkérését és felelősségre vonását, ha ezen a téren nem látják el megfelelően a feladataikat? Terveznek-e a szezonális feladatok ellátására létszámbővítést?
5.Hogyan biztosítanák a kivételezések látszatának megelőzésére a transzparenciát a hatósági eljárások terén? (Pl. ha nem történik semmi egy jelzett, fertőzött területen; ha egy önkormányzat nem folytatja le önmaga ellen a szükséges eljárást, stb.)
6.Támogatják-e egy olyan megfelelő jogkörrel ellátott hivatalos személy kinevezését, aki a civil szférával és a gazdálkodókkal együttműködve osztatlan, teljes munkaidőben koordinálja a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos kérdéseket? Ha igen, milyen tisztséget javasolnak?
7. Visszaállítanák-e a lehetőséget az szja 1%-ának parlagfű-mentesítésre való felajánlására (amit néhány éve eltöröltek). Ha igen, mikor? Ha nem, akkor milyen forrásból kívánják ellátni a témában szükséges feladatokat?
8.Egyes szomszédos országokban nincsen megfelelő szabályozás a parlagfűre. Mivel a gócpontok elsősorban az adott országok síksági, hazánkkal határos területein vannak, ezért a parlagfűpollen-szennyezésnek jórészt a határ mindkét oldalán élő magyar lakosság az áldozata. Támogatnák-e a parlagfűnek, mint az egészségre nézve legveszélyesebb inváziós növény ellen a közös,EU-szintű fellépést? Ha igen, milyen konkrét kezdeményezéseket tennének ennek érdekében?

A kérdőív és a pártok válaszai, valamint az Egyesület értékelése itt olvasható teljes terjedelemben - akit azért ilyen mélyen nem érdekel a téma, azoknak kimazsolázzuk a lényeget.

Akik nem válaszoltak

A DK, a Liberálisok, az MKKP és a Momentum július 25-e óta nem ért rá megnyilvánulni ebben a kérdésben, az Egyesület többszöri megkeresésére sem válaszoltak. Ejnye, kétfarkúak, tőletek azért ezt nem vártuk volna!

A kormánypártok

A Fidesz részéről Kósa Lajos, a KDNP-től Harrach Péter aláírásával érkezett válasz, mindketten frakcióvezetői minőségben válaszoltak. A KDNP tömör és semmitmondő levelében nagyjából azt írta, hogy minden rendben van, különösen a helikopteres felderítő rendszerben bíznak. A legkonkrétabb válasz az Egyesület 8 nagyon konkrét kérdésére az volt, hogy a KDNP támogatná az SZJA 1%-ának újbóli felajánlhatóságát a szervezett parlagfű-mentesítésre.

A Fidesz korrekten, bár a megoldás reményével nem kecsegtető tartalommal válaszolt a levélre, és nem kötötték magukat túlságosan a konkrét kérdésekhez sem. Kósa Lajos többször odaszúrt a civil szervezetnek, felemlegetve, hogy az Allergia-Parlagfű Kerekasztal működésén belül illene és kellene ezeket a felvetéseket bedobni (ennek a Kerekasztalnak a Parlagfű No is tagja). Kósa Lajos a helikopterek mellett a drónokban is bízik, innovatív megoldásnak nevezve a drónos felderítést. Persze hogy 2018-ban mi az innovatív egy képeket készítő drónban, illetve hogy mi a megoldás abban, hogy még egy csomó fényképünk lesz arról, hogy az egész ország parlagfüves, nem tudni.

És van még pár semmitmondó, bármiféle gyakorlatias, a valósággal kapcsolatos alapot nélkülöző bekezdés arról, hogy amúgy minden nagyon szép, minden nagyon jó, minden a legnagyobb rendben.

Jobbik

A legnagyobb ellenzéki párt egy önálló kormányzati intézmény, szerv létrejöttében látja a parlagfű-helyzet kezelésének kulcsát, de támogatja az Egyesület valamennyi felvetését, javaslatát, benne a parlagfű elleni védekezés EU-s szintre emelését is.

MSZP

A korábbi kormányzó párt a kérdéseknél jóval rövidebb válaszokban intézte el a dolgot. Jellemző példa: a 6. kérdésre az alábbi választ sikerült kidolgozni: "Igen, kormánybiztos szükséges erre a feladatra." Természetesen nem mulasztották el megemlíteni, hogy az elmúlt nyolc előtti elmúlt nyolc évben minden jobb volt;a 4. kérdésre adott rövid válasz egyik teljesen oda nem illő mondata: "A kormányzásunk alatt a földhivatal önálló volt, és magasabb létszámmal működött."

LMP, PM

A két kis ellenzéki párt válaszait mintha olyan szakpolitikus, urambocsá' szakértő írta volna, aki valóban komolyan foglalkozik a témával és ért is hozzá. A józan ész hangja, a demagógiától mentes, profi szemlélet az ő válaszaikban volt a legjobban kiérezhető, egy jellemző példa az SZJA 1%-os kérdésből (LMP): "Az szja 1%-ának parlagfű-mentesítésre való felajánlási lehetősége egy hozzáadott érték lehet, de ez nem mentesíti a kormányzatot sajátos eszközeinek hatékony alkalmazása alól. A résztvevő állami intézményeknek az erre vonatkozó célzott forrásokat a költségvetésükben biztosítani kell."

Még olyan megdöbbentően gyakorlatias dolgokat is olvashatunk a válaszokban, mint (LMP) "egy nyilvánosan hozzáférhető, lekérdezhető aktuális, térinformatikai alapon nyugvó helyrajzi szám alapú térkép" szükségessége, melyen mindenki számára láthatóan ott vannak a bejelentések és látszik, hogy tett-e bárki bármit az allergén pollent ontó növények lekaszálása érdekében (ezt a PM is említette). Szintén PM az 5. kérdésre: "a mezőgazdasági földeken a földalapú támogatás kifizetésének feltételévé tennénk a parlagfűmentesítést". Hát de nem így kéne tényleg?

Együtt

Egy pintérsándoros két hétre emlékeztető erős vállalással indul az Együtt levele: ha netán ők kerülnének kormányra, a pollenkoncentráció idei értékeit már 1-2 év alatt a felére szorítanák vissza, öt év alatt pedig az egészségügyi határérték alá nyomnák le. (A jelenlegi koncentráció csúcsidőben az e.ü. határérték kb. hétszerese szokott lenni.)

A konkrét válaszokban viszont meglehetősen általános, semmitmondó az Együtt válasza, de biztos jólesik a kérdéseket kiküldő egyesületnek, hogy a párt elnökének és igazgatójának aláírásával is ellátták a levelet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.