Minden menekültnek kötelező lenne megnéznie a koncentrációs táborokat, így küzdenének az antiszemitizmus ellen Németországban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Miután Trump elnök december elején bejelentette, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és áthelyezik oda nagykövetségüket, Amerika és Izrael ellenes tiltakozások voltak a világ több nagyvárosában. (A döntés hátteréről itt írtunk részletesen.)

Németországban is tiltakoztak, a demonstrációkon az országba nemrég érkezett menekültek is részt vettek, voltak, akik izraeli zászlókat égettek és Izrael-ellenes jelszavakat kiabáltak. Ezután Heiko Maas német belügyminiszter arról beszélt, hogy nem elfogadható a zászlóégetés, és aki megkérdőjelezi Izrael jogát a létezésre, az nem része a német társadalomnak. Már akkor felmerült, hogy a holokauszttal kapcsolatos oktatást a menekülteket célzó integrációs programok részévé kellene tenni.

A mostani javaslat is ezt a logikát követi: a német társadalom éppen azért toleráns és befogadó, mert őszintén szembenéztek a náci múlttal. Emiatt mindenkitől elvárható, aki az országban él, beleértve az elmúlt években érkezett menekülteket, hogy életükben legalább egyszer megnézzék a koncentrációs táborok helyén kialakított emlékhelyeket.

A német Központi Zsidó Tanács és a Zsidó Világkongresszus támogatta az ötletet, szerintük a háború elől menekülő emberek könnyen együtt éreznek majd a zsidósággal. (NYT)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.