A tyúkok is a szép embereket kedvelik

TUDOMÁNY
2018 január 14., 09:03
comments 126

Bár a közvélekedés ostobának tartja a tyúkokat, a tudomány szerint ideje revideálni a háziszárnyasok értelmi képességeiről alkotott sztereotípiáinkat. A tyúkok egyáltalán nem tyúkeszűek! A kutatások szerint például egy átlagos tyúk

  • akár 30 másik tyúkot is képes felismerni és azonosítani;
  • a frissen kikelt csirkék például 24-36 órán belül megtanulják felismerni saját anyjukat.

Richard Blatchford, a Kaliforniai Egyetem baromfitudósát ez nem lepte meg annyira. Mint mondta, a házi tyúkok 8000 éve a délkelet-ázsiai vadtyúkból fejlődtek ki, és ahogy elterjedtek a világban, úgy kellett folyamatosan alkalmazkodniuk a változó környezethez és táplálékhoz. "Nem olyan meglepő, hogy bizonyos dolgokban nagyon is összetett a gondolkodásuk" - mondja Blatchford, aki szerint a kognitív tudományok épp ezért tanulmányozzák hosszú ideje a tyúkokat is. Ennek része volt például az a 2002-es tanulmány is, mely során felismerték, hogy a csirkék

kedvelik a szép embereket.

Ráadásul a szépséget az emberhez hasonlóan definiálják, vagyis a szimmetrikus arcú emberekhez vonzódnak.

A csirkékkel kapcsolatos kutatásokból az is kiderült, hogy hozzánk hasonlóan a baromfikat is megviseli a téli sötétség. A tyúkoknál ugyanis a fény mennyisége befolyásolja a tojásrakást ösztönző hormon, a gonadotropin termelését - ugyanez a hormon felelős az emberi termékenységi ciklusért is. A hormontermelés feltétele napi 12 órányi természetes vagy mesterséges fény. Vagyis télen csak azok a tyúkok tojnak, amiknek van világítás az ólukban. (Via National Geographic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.