Extra segélyekkel csitítanák a tüntető szegényeket Tunéziában

Tunéziában hétfő óta országszerte tiltakoznak az életkörülmények romlása, a központilag elrendelt áremelések és az adóemelés ellen. A kormány az újonnan bevezetett intézkedésekkel csökkenteni szerette volna a deficitet, az adó- áremelések azonban az utolsó cseppet jelentették, a nagy szegénység és a fiatalok munkanélkülisége miatt hónapok óta hatalmas a feszültség az országban.

A héten több mint 800 embert tartóztattak le vandalizmus miatt, például azért, mert rendőrkapitányságokat dobáltak meg.

A kormány szombat délután a demonstrációk hatására úgy határozott, hogy extra segélyt nyújt a szegény családoknak: a havi juttatásaikat közel a negyedével megemelik. Azt is belengették, hogy a készülő reformintézkedések garantálni fogják a tunéziaiak egészségügyi ellátását, és a szegény családok lakhatását. A bejelentés azután érkezett, miután az elnök tárgyalt az ellenzéki pártok, a szakszervezetek és a munkáltatók képviselőivel.

A kormányzati bejelentés azonban nem csitította az indulatokat, vasárnap továbbra is százak tüntettek a kormány megszorító intézkedései ellen, jelentős rendőri biztosítás közepette. Vasárnap van a korábbi tunéziai diktátor Zine al-Abidine Ben Ali hatalma megdöntésének hetedik évfordulója is az országban.

“Épp csak elnyertük a szabadságunkat a 2011-es forradalom után…, most pedig az utcán maradunk addig, amíg nem biztosítják nekünk a gazdasági jogainkat is, épp úgy, mint a szabadságunkat” - mondta az egyik tüntető. (The Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.