Norvégia is betiltaná a szőrmegyártást

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

A norvég kormány úgy döntött, hogy 2025-re felszámolják a szőrmetelepeket. Az állatvédők ünnepelnek, a nercemberek kikészültek.

Erna Solberg jobboldali miniszterelnök azzal próbálja megerősíteni kisebbségi kormánya helyzetét, hogy beveszi a koalícióba a Liberális Pártot - akik viszont szőrmeellenesek. Így aztán a világ egykori vezető rókabunda-hatalma is csatlakozhat ahhoz a 14 európai országhoz, ahol már elkezdték a szőrmegyártás visszaszorítását. 

50 éve működő szőrmetelep Oslo közelében, 2010-benFotó: HEIKO JUNGE/AFP

„Megdöbbentett és mélyen megrázott minket a hír” - nyilatkozta a szőrmekészítők szövetségének képviselője. Hozzátette, hogy 200 telep működik Norvégiában, amelyek 400 embert foglalkoztatnak szigorú előírások szerint, és évente 40-60 millió dollár forgalmat generálnak.

„Nagyon elégedettek vagyunk” - nyilatkozta a Noah állatvédő szervezet vezetője, aki szerint legfőbb ideje volt véget vetni ennek az idejétmúlt és kegyetlen iparágnak. Siri Martinsen biztos benne, hogy a parlament elfogadja a javaslatot.

A Menon Business Economics szerint a szőrmegyártás már nem annyira jövedelmező üzlet, ezért a norvég gazdaságot nem éri nagy veszteség. A rókabundák piacát ma nem Norvégia, hanem Kína uralja. Tavaly a Gucci is csatlakozott azon nagy divatcégekhez, amelyek nem használnak szőrméket. (via Reuters)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.