A budapesti székhelyű Európai Roma Jogok Központja kapta idén az Európa Tanács Raoul Wallenberg-díjat

jog
2018 január 17., 13:34
comments 13

Szerda délután jelentette be a strasbourgi székhelyű Európa Tanács, hogy idén a budapesti székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet, az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) kapta meg a Raoul Wallenberg-díjat. Az indoklás szerint azért, mert a szervezet sikeresen küzd a diszkrimináció, a romák elleni rasszizmus és a jogsértések ellen, többek között innovatív jogi eljárásokkal, bizonyíték alapú kutatásokkal és közpolitikai javaslatok megfogalmazásával.

A magyar és a svéd parlament kezdeményezésére létrehozott Raoul Wallenberg-díjat 2012 óta adja át az Európa Tanács, mindig január 17-én, mert 1945-ben ezen a napon tartóztatták le a svéd diplomatát Budapesten. A díjat most ítélték oda harmadszor, elsőnek egy Törökországban élő roma rendező, Elmas Arus kapta meg 2014-ben, míg 2016-ban Leszbosz szigetén a menekülteknek segítő önkénteseknek ítélték a kitüntetést.

A díjjal járó tízezer eurót az Európai Tanács főtitkára, Thorbjørn Jagland adta át az ERRC igazgatójának, Ðorđe Jovanović-nak, és a főtitkár beszédében kiemelte, hogy az ilyen díjak felhívják a figyelmet olyan problémákra, melyek fölött máskor hajlamosak vagyunk eltekinteni, és ezzel elismerik azokat is, akik óriási erőfeszítést tesznek azért, hogy megküzdjenek ezekkel a problémákkal.

Az 1996-ban alapított ERRC elsősorban jogi eszközökkel harcol a romákat sújtó diszkriminatív intézkedések ellen Európa számos országában, és a nemzetközi bíróságoknál indított ügyeikkel el tudták érni, hogy a bírák, jogászok és az állampolgárok is jobban megértsék az antidiszkriminációs törvények lényegét és jelentőségét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt