A magyar kéziválogatott egy meccset sem tudott nyerni, kiesett az Eb csoportkörében

sport
2018 január 17., 19:45
comments 80
Országh Ádám, Juhász Ádám, Lékai Máté, Mikler Roland és Bánhidi Bence szomorkodnak a varasdi csarnokban.
photo_camera Országh Ádám, Juhász Ádám, Lékai Máté, Mikler Roland és Bánhidi Bence szomorkodnak a vereség után a varasdi csarnokban. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-27-re kikapott Csehország csapatától a horvátországi Európa-bajnokság csoportkörének harmadik, utolsó fordulójában Varasdon, így pont nélkül búcsúzott a tornától.

A két együttes 28. alkalommal találkozott egymással, 19 magyar siker és két döntetlen mellett ez volt a hetedik cseh győzelem.

A magyar válogatott szombaton az olimpiai bajnok Dániától 32-25-re, hétfőn az előző kontinenstornán ezüstérmes Spanyolországtól 27-25-re kapott ki. A csehek nagyon kikaptak a spanyoloktól (15:32), de nagy meglepetésre legyőzték a dánokat (28:27).

A magyar csapatnak a középdöntőbe kerüléshez mindenképpen győznie kellett volna, a biztos továbbjutáshoz legalább négy góllal. A dánok és a spanyolok elleni mérkőzésen sem vezetett két góllal a válogatott, ez a csehekkel szemben már a legelején, 2-0-nál összejött. A kezdeti lendület a tizedik percre némileg megtört, az ellenfél hatékony átlövésekkel előbb egyenlített (4-4), majd Ondrej Zdráhala vezérletével előnybe került (9-8).

Ahogyan az előző meccseken, úgy ezúttal is több technikai hibát vétettek és lövéseket hibáztak a magyarok, ezt a csehek gyors ellenakciók végén rendre kihasználták. Martin Galia kapus egyre jobban védett, Tomas Mrkva pedig hárította Lékai Máté büntetőjét. Ljubomir Vranjes, a magyar csapat szövetségi kapitánya cserékkel és időkéréssel is próbálkozott, de miután a csehek 12 perc alatt 8-2-es szériát produkáltak, már öt találattal vezettek.

Zdráhala két góljával kezdődött a második felvonás, majd Vranjes kikérte második idejét is, mert jobban fogyott az idő, mint a magyarok hátránya, mivel nem tudtak hatékonyan támadni felállt védelem ellen. A 39. percben nagy rohamot indított a csapat, és miután sorozatban négy gólt szerzett, az ellenfél is időt kért (19-17).

A rövid pihenő után Csehország megszakítás nélkül háromszor volt eredményes, ezzel ismét megnyugtató előnybe került. A magyarok svéd edzője tíz perccel a vége előtt, négygólos hátránynál kérte ki utolsó idejét, ez megint jó hatással volt játékosaira, ugyanis felzárkóztak, és az 55. percben az egygólos különbségért támadhattak, de nem jártak sikerrel, ami végleg eldöntötte a meccset.

A mezőny legeredményesebb játékosa Ondrej Zdráhala volt, aki 21 lövésből 14 gólt dobott. A Balatonfüred cseh játékosa, Stanislav Kasparek hét kísérletből három találatig jutott.

A magyar válogatott az Európa-bajnokság 1994 óta íródó története során 2000-ben és 2002-ben nem jutott ki a tornára, de amikor ott volt, mindössze egyszer, 2010-ben búcsúzott nyeretlenül – érdekesség, hogy az utolsó csoportmérkőzésen akkor is Csehország győzte le a csapatot –, de most először maradt pont nélkül.

Ljubomir Vranjes továbbra is nyeretlen a magyar válogatott szövetségi kapitányaként, mérlege egy döntetlen és négy vereség. (MTI)

3. forduló, D csoport:
Csehország-Magyarország 33-27 (15-11)
Varasd, 4200 néző, v.: Pichon, Reveret (franciák)
lövések/gólok: 52/33 (63 százalék), illetve 44/27 (61 százalék)
gólok hétméteresből: 6/6, illetve 4/3
kiállítások: 6, illetve 2 perc

Magyarország:
Mikler - Juhász Á. 1, Bodó 4, Lékai 9, Bánhidi, Ancsin 2, Hornyák 2. Cserék: Ligetvári, Schuch, Balogh Zs. 5, Bartók 2, Császár, Szöllősi, Fekete D. 2, Borbély.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.