Orosz pénzből finanszírozhatta Trump-párti kampányát az amerikai fegyverlobbi

Az FBI gyanúja szerint orosz pénzből is finanszírozhatta Trump-párti kampányát az amerikai jobboldal egyik legjelentősebb támogatója, a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA). A McClatchy két, neve elhallgatását kérő forrástól származó értesülései szerint a szövetségi ügynökök nyomoznak az ügyben.

Ezen a 2006-os felvételen Alekszandr Torsin (középen) Berel Lazar oroszországi főrabbival és a 2006. július 12-én a libanoni határról elrabolt izraeli tartalékos, Ehud Goldwasser nejével, Karnittal látható. Torsin ekkor még csak Putyin pártjának felsőházi képviselője volt.Fotó: IVAN SEKRETAREV/AP

A vizsgálat kulcsfigurája Alekszandr Torsin, az orosz jegybank alelnöke, Putyin közeli bizalmasa, aki egyben az NRA-nek is tagja. Torsin hírhedt figura, a Bloomberg 2016-os jelentése szerint Spanyolországban pénzmosással gyanúsítják, a spanyol nyomozók adatai szerint ő a hírhedt orosz maffiacsoport, a Taganszkaja keresztapája.

Az NRA pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a 2016-os kampányban a korábbi költései többszörösét fordította Trump támogatására. A hivatalosan elérhető adatok szerint összesen 55 millió dollárt költöttek, ebből 30 milliót Trump népszerűsítésére - 2012-ben Mitt Romney jelöltségét tízmillióval támogatták. A McClatchy értesülései szerint a valós összeg még ennél is nagyobb, 70 millió dollár körüli lehetett, csak az NRA-hez hasonló szervezeteknek az internetes költéseikkel és például a szavazók mozgósítását célzó terepmunka költségeivel nem kell elszámolniuk.

A gyanút fokozza, hogy az NRA a kampánypénzek egy részét egy olyan tagszervezetén keresztül költötte el, amelyre nem vonatkoznak az átláthatósági előírások, nem kell elszámolnia a forrásaival.

A McClatchy értesülései szerint az FBI mellett már a Trump stábja elleni vizsgálatot folytató különleges ügyész, Robert Mueller is érdeklődik a történtek iránt. Különösen azért, mert Torsin személyesen is aktív volt a választási kampányidőszakban. Az NRA 2016 májusi, kentucky-i találkozóján személyesen is beszélt Ifj. Donald Trumppal. Sőt, azon ügyködött, hogy megszervezze Putyin és Trump találkozóját.

Alan Futerfas, az ifjabb Trump ügyvédje nem tagadja a találkozó tényét, de állítja, hogy csak röviden beszélgettek ebéd közben. "Javarészt fegyvertémájú fecsegés volt" - állította Futerfas. Az ifjabb Trumpnak nem ez volt az egyetlen afférja Putyin bizalmasaival a kampányban. Mueller vizsgálatának fókuszában van 2016 nyári találkozója egy Kreml-közeli ügyvéddel, aki Hillary Clintonról ígért neki terhelő adatokat. Ez az a találkozó, amiről az ifjabb Trump először hamis írásbeli nyilatkozatot tett - és ezt a nyilatkozatot a korabeli sajtóhírek szerint személyesen az elnök, Donald Trump diktálta az elnöki különgép fedélzetén.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.